Verheul ~ Den Hartogh

Verheul bussen zijn algemeen bekend, de vrachtwagens zijn heel wat schaarser. De enige Verheul truck die ik ooit in levende lijve heb gezien is de T5 SHF van Jack den Hartogh. Dit was één van de laatst gebouwde Verheuls, het kenteken werd op 18 maart 1963 afgegeven aan eerste eigenaar Hempenius uit Sneek. In 2002 redde Den Hartogh hem van de sloop, restauratie was gereed in 2007. De originele 5-cilinder Kromhout motor met 109 pk zit er nog in.

1 oktober 1958 werd carrosseriebouwer Verheul automobielfabrikant, op dat moment werd de afdeling auto-industrie overgenomen van Kromhout. In eerst instantie werd enkel de productie naar Apeldoorn verplaatst en de merknaam veranderd naar Verheul, de trucks bleven verder zo goed als identiek aan de Kromhout trucks. De eerste eigen Verheul truck werd op de RAI van 1959 getoond. In 1962 werd wederom op de RAI een nieuw generatie trucks voorgesteld, de truck uit deze blog is daar een voorbeeld van. In dat jaar trok de familie Verheul zich terug uit het bedrijf en nam Stokvis uit Rotterdam de truckverkoop en AEC import over. AEC word door Leyland overgenomen, die daardoor de grootste aandeelhouder werd. In 1962 werd de truckproductie gestopt, een definitief eind aan het bedrijf kwam door een brand.

One Response

  1. Ekko Smith 7 september 2019 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *