Werklust MW3 ‘Max’ ~ Joostema

Vanochtend reed ik door de Fryske wildernis, toen ik plots een monster achter de struiken ontwaarde! Ik herkende in eerste instantie niet wat het is, uiteraard direct de auto geparkeerd en het prachtige apparaat aan een nadere inspectie onderworpen. Terwijl ik dat deed kwam Bram Joostema bij me, zodat ik ook wat informatie over de machine heb. Het gaat om de Werklust ‘Max’, deze is van bouwjaar 1981 en heeft een Mercedes-Benz truckmotor. Er zijn er drie gebouwd, dit is de enige die daarvan nog rijdend is. De aandrijfkop van deze bietentransporter toont veel overeenkomsten met het aandrijfdeel van de Werklust WG18 wiellader uit dezelfde tijd. Werklust zat begin jaren ’80 in de financiële problemen, om daar uit te komen wilde men het programma verbreden met knikdumpers. Helaas werd dit nooit het verwachte succes, dit project heeft meer geld gekost dan opgeleverd voor Werklust.

Het eerste prototype werd gebouwd in opdracht van Kurstjens uit Grubbenvorst (tegenwoordig Challenger), die het ontwerp zelf tekende. Destijds waren er nog niet zo veel lagedruk banden dus had het voertuig ‘dubbel-lucht’ achter. Er was een mesttank gemonteerd. Dit exemplaar was van loonbedrijf Vervaet uit IJzendijke en is in 2004 door ene ‘MAXXAM’ van TractorFan.nl van de sloop gered en omgebouwd tot bietentransporteur.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *