Radicale Volkswagen met hightech Ducati-motor

Op de Parijse autotentoonstelling (4 – 19 oktober 2014) presenteerde Volkswagen de XL Sport. De sportwagen op basis van zuinigheidswonder XL1 beschikt over de motor van de Ducati 1199 Superleggera motorfiets. Daarmee haalt de zeer gestroomlijnde en ultralichte XL Sport een topsnelheid van 270 km/h.

Volkswagen en Ducati horen beide bij de Volkswagen Groep. De XL Sport laat zien hoe de hightech van deze merken kan samensmelten in een nieuw, spannend concept. De 200 pk sterke motor van de Ducati 1199 Superleggera is de krachtigste motorfietsmotor ter wereld. De hightech V2 draait maximaal 11.000 tpm en is in de XL Sport gekoppeld aan een zeventraps DSG-transmissie. De aandrijfkracht gaat naar de achterwielen. In het onderstel zijn technieken uit de racerij verwerkt.

De XL Sport is super gestroomlijnd: de Cw-waarde bedraagt 0,258. Mede door de ruime toepassing van met koolstofvezel versterkte kunststof weegt hij bovendien slechts 890 kg. De prestaties zijn indrukwekkend: de topsnelheid bedraagt 270 km/h en de sprint van 0-100 km/h duurt 5,7 s. De XL Sport is daarmee de snelste auto met 200 pk ter wereld.

Vergeleken met de XL1 is de XL Sport langer en breder (L/B/H: 4,29/1,85/1,15 m). Ook heeft hij een langere wielbasis: 2,42 m. Nog een belangrijk verschil: bij de XL1 loopt de achterzijde taps toe terwijl de XL Sport achter net zo breed is als van voren. Ook de brede wielen, de vleugeldeuren en de luchtinlaten opzij dragen bij aan het geheel eigen, sportieve gezicht.

Tekst: Pon.

One Response

  1. Tom Megens 2 oktober 2014 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *