Uit het archief: Steyr trucks


Steyr 32S32
De Steyr fabriek stond in Steyr, een stad langs de rivier de Steyr, het is de hoofdstad van district Steyr-Land. Tijdens schooljaar 1904-1905 ging Adolf Hitler naar de Realschule (te vergelijke met de Havo) in deze stad. Hij was niet zo goed in school, toen zijn rapport in de herfst van 1905 voor de zoveelste keer tegen viel heeft zijn moeder hem maar van school gehaald. Iets wat mij persoonlijk nogal stoorde aan de stad, is dat er op maandagavond vrijwel geen enkel hotel open is… Heel bijzonder.
Steyr 17S23
Maar goed, jullie komen hier niet voor Oostenrijkse folklore, maar voor trucks. Steyr was al een wapenfabrikant toen men in 1920 haar eerste truck bouwde, een 2-tonner met 4-cilinder benzinemotor. Een deel van Steyr is gefuseerd met (het Oostenrijkse) Daimler en Puch, dit bedrijf is een specialist in offroad techniek, denk maar aan de Haflinger, Pinzgauer en de door dit bedrijf ontwikkelde Mercedes-Benz G-klasse. Een ander deel, dat wat de trucks bouwt, is in 1990 door MAN overgenomen. Die heeft niet alleen van de offroad-kennis van het bedrijf geprofiteerd, maar vooral ook van de lichte trucks. Al snel werd de G90 vervangen door de L2000, met een Steyr cabine. In texas bouwt Stewart & Stevenson Steyr trucks in licentie voor het Amerikaanse leger. Steyr was ook de eerste Westerse fabrikant die naar China trok, zeker zo’n 10 jaar terug was er daar bijna geen truck te vinden zonder motor of cabine die duidelijk van Steyr afstamde. Steyr bouwt niet meer onder eigen naam trucks maar in de stad Steyr rolt de MAN TGL, de opvolger (van de opvolger van de opvolger van de opvolger) van de L2000, nog wel van de lopende band.
Stxeyr 680

Stexyr 9S18

Stxeyr 12S14

Stexyr 13S14

Stxeyr overig/onbekend

Stxeyr 32S32

Stxeyr 32S42

Stxeyr overig/onbekend

Stexyr Raupenschlepper Ost

Stxeyr Raupenschlepper Ost

Stexyr TGA

Steyer TGA

Steyer 91

Steyer 9S14

Steyer 33S31

Steyer 91
Oh, en voor eens en altijd: je spelt Steyr als S-T-E-Y-R. Met maar één E. Geen idee waarom iedereen die er in de jaren ’60 ooit eens mee heeft gereden denkt dat het merk Steyer heet… Meer Steyr-foto’s vind je hier.

NET ZO INTERESSANT

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *