Een Hatra in Bretten

Zo heel nu en dan zie je nog wel eens een Hatra wals in een museum, of als poortwachter/tuinornament bij een groot bouwbedrijf. Afgelopen weekend zag ik er in Bretten één staan die volgens mij nog in dienst is…

Hatra is in 1919 door Alfred Hagelstein gesticht als scheepswerf. Het was destijds gevestigd in de vissershaven van Lübeck-Travemünde. In de tijd dat de nazi’s aan de macht waren, werkten er zo’n 50 Oekraïense dwangarbeiders in de fabriek. In 1949 nam men een licentie op de walsen van Kenma uit Breslau, om het productenpalet uit te breiden. Naast ondernemer was Alfred Hagelstein vooral ook bekend als politicus, hij nam voor de CDU plaats in de Landtag van Schleswig-Holstein, bovendien was hij senator van Lübeck.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *