Koninklijke Landmacht in de bres voor het Drukkerijmuseum Meppel


De Koninklijke Landmacht bracht gisteren (1 april 2015, red.) een gedenkwaardige “TROUW “drukpers naar het Drukkerijmuseum in Meppel. De drukpers uit 1901 werd door defensie opgehaald in Buren (Gld). Het transport kwam regen 14.30 uur in Meppel aan. De Scania R124 8×8 WLS had de drukpers achterop en takelde met de eigen kraan de historische pers van de wagen voor het plein bij het museum. Terwijl de DAF met Moelven bergingskraan ingezet was in Buren.
Het binnen halen van de pers ging niet zonder slag of stoot, maar uiteindelijk stond de machine tegen 16.00 uur binnen in de Houwinkzaal. Er waren toch redelijk veel nieuwsgierige Meppelers op dit bijzondere tafereel afgekomen. Sommige dachten dat het om een 1 april grap ging.

Na afloop werden de militairen getrakteerd op een heerlijk warme bak koffie en werd door het bestuur een oorkonde overhandigd aan de ferme kerels van defensie.

De werkgroep van het museum die de expositie ‘Vrijheid en Onderdrukking: Druk Pers Vrijheid’ voorbereidt, kwam in contact met de leiding van Trouw. De krant gaf het Drukkerijmuseum de tip dat Gijsbert Thijsen in Buren (Gelderland) een bijzonder historische drukpers te koop had. Thijsen had deze aangeboden aan Trouw, maar de krant heeft zelf geen museale afdeling. Thijsen heeft een indrukwekkende collectie drukkersattributen verzameld, in de tijd toen hij directeur was bij drukkerij Thijsen. De drukpers is door het bestuur van het Drukkerijmuseum aangekocht vanwege zijn goede staat en het bijzondere verhaal bij deze pers dat aansluit bij de grafische geschiedenis van Meppel. In Meppel is namelijk in de Tweede Wereldoorlog de verzetskrant Trouw gedrukt.

De eerste editie werd Oranjebode genoemd, maar vanaf de tweede druk van deze illegale krant werd de naam Trouw al gebruikt. Een illegale en gevaarlijke bezigheid die helaas ook veel mensenlevens heeft gekost. Het prille begin van het nu nog steeds bestaande dagblad Trouw ligt dus in het hart van Meppel bij Veenstra en De Vries. De legerleiding van de Johannnes Post kazerne in Havelte wilde, omdat dit een oorlogsattribuut betreft, graag gratis haar medewerking verlenen aan het transport ervan.

Vanaf volgende week is het mogelijk deze nog steeds werkende drukpers uit 1901 te zien tijdens de expositie Vrijheid en Onderdrukking : ”Druk Pers Vrijheid”. De expositie loopt van 11 april tot 1 juli 2015.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *