Regimentsdag Johan Willem Friso 2015

Vandaag is het precies 70 jaar geleden dat Fryslân bevrijd is van het nazi-regime. 15 april is sinds enige jaren ook de dag dat het traditionele defilé van Regiment Infanterie Johan Willem Friso uit Havelte gehouden word. Het defilé voerde vandaag van sporthal de Rengers via de Troelstraweg en het Ruiterskwartier naar het Wilhelminaplein (beter bekend als het Zaailand). Op het Zaailand waren aan de ene kant van het plein enkele veteranenvoertuigen opgesteld: een halftrack, Beep en Jeep uit de tweede wereldoorlog en een DAF YP408, een veteraan uit Libanon. Aan de andere kant stonden twee gepantserde rupsvoertuigen met een enorme loop. Als leek denk ik dan al snel dat het een tank is, maar zo mag het schijnbaar niet meer heten. Ze hebben er in ieder geval 44 van, een derde kwam ook nog voor het defilé uit bij het plein staan. Het defilé op deze Regimentsdag Johan Willem Friso werd afgenomen door onder andere burgemeester Ferd Crone, Sietske Poepjes van de provincie en een hele serie pommeranten van het Ministerie van Defensie.
Regimentsdag Johan Willem Friso
Volvo FM7
Volvo FM7 met instrumenten.
Peugeot Expert

Peugeot 108
De collega’s van Omrop Fryslân.
VW Golf

VW Golf

VW Golf

VW Transporter T5

Yamaha FJR 1300

Yamaha FJR 1300

VW Amarok
Er was flink wat Marechaussee op de been.

Het defilé
Regimentsdag Johan Willem Friso
Regimentsdag Johan Willem Friso
Regimentsdag Johan Willem Friso

Zoals gezegd, flink wat voortuigen op en om het Zaailand ook. Bekende en minder bekende, verwachte en onverwachte.
DAF YA 4442
DAF YA 4442.
VW Polo
VW Polo.
Dodge WC (Beep)
Dodge WC (Beep).
DAF YP 408
DAF YP 408.
Willys MB
Willys MB.
Mercedes-Benz G-klasse

Mercedes-Benz G-klasse
Mercedes-Benz G-klasse.
Mercedes-Benz Vario
Mercedes-Benz Vario.Dingen. Geen tanks in ieder geval. Maar andere gepantserde rupsvoertuigen die je niet tegen wilt komen al je iets kwaads in de zin hebt in de ogen van de commandant van het voertuig.

Op het Wilhelminaplein.


Het rijtje pommeranten.

TV Leo was er ook bij.De mascotte, een éénjarig Frysk hynder.
Mercedes-Benz Sprinter
De paardentaxi, opvallend genoeg geen legervoertuig.

En tot slot de categorie ‘Huh, is dat ook een legerauto?’ Jazeker, dat zijn ze. In een stedelijke omgeving val je met deze voertuigen een stuk minder op dan met een olijfgroene verflaag. Camouflage door het niet camoufleren dus.
Renault Megane
Renault Megane.
Renault Trafic

Renault Trafic
Renault Trafic.
VW Transporter T5
VW Transporter T5.
Renault Laguna
Renault Laguna.

NET ZO INTERESSANT

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *