BYD levert eerste elektrische dubbeldekker ter wereld

De eerste volledig elektrische en emissievrije dubbeldekker bus ter wereld, ontwikkeld en gebouwd door BYD, zal in oktober in gebruik worden genomen in Londen, zo heeft de burgemeester van Londen, Boris Johnson, aangekondigd.

“Velen geloofden dat een volledig elektrische dubbeldekkerbus niet mogelijk zou zijn vanwege de grootte van de batterijen die nodig is om in de energiebehoefte van de bus te kunnen voorzien”, zegt de burgemeester in een verklaring. “Echter, dankzij de samenwerking met BYD en het toepassen van de meest geavanceerde technologie is het nu wel mogelijk om een dubbeldekker volledig uitstootvrij te maken. En Londen heeft de wereldprimeur. De nieuwe, door BYD gebouwde dubbeldekker zal vanaf oktober dienst gaan doen op lijn 16.

Het belangrijke nieuws werd aangekondigd op de eerste Clean Bus Summit die deze week plaatsvond in het stadhuis van Londen. De internationale bijeenkomst werd bijgewoond door vertegenwoordigers van grote wereldsteden en busproducenten.

Op de top stemde BYD in met de doelstellingen van de Clean Bus Declaration, een overeenkomst waarmee het wijdverbreide gebruik van bussen met zeer weinig uitstoot en emissievrije bussen in steden over de hele wereld wordt aangemoedigd.

De overeenkomst en de bijeenkomst zijn initiatieven van de C40 Cities Climate Leadership Group, die in het tiende jaar van zijn bestaan, inmiddels meer dan 75 wereldsteden bijeenbrengt en vertegenwoordigt, wat neerkomt op meer dan 550 miljoen mensen en een kwart van de wereldeconomie. De C40 richt zich op de aanpak van klimaatveranderingen en het aansturen van initiatieven op stedelijk gebied om uitstoot van broeikasgassen en klimaatrisico’s te verminderen. Tegelijkertijd wil het de gezondheid, het welzijn en de economische mogelijkheden voor burgers in grote steden vergroten.

Isbrand Ho, algemeen directeur van BYD Europe, zei het volgende op de top: “We zijn blij om partner van Londen te mogen zijn voor het werelddebuut van onze volledig elektrische dubbeldekker bus. Zoals de burgemeester al zei: dit is werkelijk baanbrekende, nieuwe technologie.”

Hij voegde eraan toe: “BYD is veruit de grootste leverancier ter wereld van emissievrije en volledig elektrische bussen en we zullen ons blijven inspannen om de groei van elektrische bussen te bevorderen en te versnellen. We zijn er trots op dat we vandaag onze steun kunnen toezeggen aan de top en dat BYD het dagelijks gebruik van emissievrije voertuigen – dus geen voertuigen met lage uitstoot, maar met werkelijk nul uitstoot – in wereldsteden zal blijven promoten.

BYD heeft reeds 3.500 elektrische bussen geleverd en heeft bestellingen voor nog eens 4.000 bussen. De elektrische bussen die in dienst zijn, hebben inmiddels miljoenen kilometers afgelegd voor het vervoer van passagiers. BYD’s geavanceerde batterijtechnologie is bewezen en betrouwbaar en heeft een uitzonderlijke actieradius – de meeste bussen kunnen op een enkele laadcyclus de hele dag het vervoer verzorgen op de lijn waarop ze worden ingezet. Bovendien zijn de operationele kosten aanzienlijk lager vergeleken met vergelijkbare dieselvoertuigen.

Alex Miedema

Recent Posts

Vissers Veluwse foto-archief: truckersbal en potje pullen

Erwin Visser: "Deze week was de week van hemelvaart. Na maandag al vrij geweest te zijn geweest zijn mijn collega…

15 uur ago

Beste Babette (deel 141) verboden de Pyramide te betreden

Beste Babette, de week begon met uitslapen, want jawel: Wingman en ik hadden lekker een weekje vrij! Eerst maar eens…

22 uur ago

De oogst van week 19 2021

Met onder andere de bijvangst van de nieuwe DAF, een wâldfrysk regiorondje om klompen te halen bij Scherjon, de vaste…

3 dagen ago

Stoere nieuwe Scania voor Sjoerd Jongema

Vanochtend (15 mei 2021) heeft Scania dealer Rinsma in Berlikum deze schitterende Scania R450 afgeleverd aan Sjoerd Jongema in Harlingen.…

3 dagen ago

Nieuwe Tekno modellen week 19 2021

Vanaf vandaag zijn er weer een paar hele mooie nieuwe modellen te koop bij Tekno. Via tekno.nl zijn deze te…

4 dagen ago

Blogpost 10.000: JUBILEUMQUIZ

Dit is de 10.000e blogpost op alexmiedema.nl! Om dat feestje te vieren geef ik een paar mooie prijzen weg met…

6 dagen ago