Klaar met vastzitten in de modder?

Volvo BM BV202
Er staan niet alleen trucks op wielen te koop bij Kleyn trucks, onlangs is er een heel bijzondervoertuig verkocht: een Volvo BM BV202 rupsvoertuig. Strikt gezien zelfs twee rupsvoertuigen, een trekkertje met een aanhangwagen, waar zowel goederen als personen mee getransporteerd kunnen worden.
Volvo BM BV202
De BV202 is door Bolinder-Munktell ontwikkeld voor het Zweedse leger. Toen het model eind 1961 op de markt kwam was dat inmiddels volledig in het Volvo concern geïntegreerd, vandaar de merknaam Volvo BM.
Volvo BM BV202
Alhoewel hij specifiek voor het Zweedse leger ontwikkeld is, met name om over sneeuw te rijden, is hij ook naar andere landen verkocht. Ook als dienstplichtige in Canada, Finland, Groot-Brittannië, Nederland, Noorwegen en Tsjecho-Slowakije kon je zomaar in een BV belanden. Ook in de civiele sector zijn ze graag geziene voertuigen, bijvoorbeeld voor poolexpedities. Zo heeft een bedrijf uit Moermansk 27 exemplaren van het Noorse leger gekocht om toeristen mee te vervoeren.
Volvo BM BV202
Onder het mooie neusje zit een Volvo B18 motor verstopt. Dit blok kennen we natuurlijk ook uit de Volvo personenwagens uit dezelfde periode. Je kunt de B18 ook onder de motorkap van de Volvo PV544 (Kattenrug), P210 (Duett), 120 (Amazon), 140 serie en zelfs bij de sierlijke sportwagen P1800 vinden.
Volvo BM BV202
De BV202 heeft minder gronddruk dan een volwassen man op skis en is volledig amfibisch. Het moet dus wel heel gek worden wil je ergens niet kunnen komen met dit bijzondere voertuig.
Volvo BM BV202
De opvolger van de BV202 is sinds 1981 de Hägglunds BV206, ook bij het Nederlandse leger. Deze heeft niet meer het schattige neusje, maar een stuk meer ruimte in de bestuurderscabine.
Volvo BM BV202Volvo BM BV202Volvo BM BV202

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *