Martin van den Brink verliest koppositie door lekke band

Martin van den Brink heeft vandaag de leiding in de Silk Way Rally uit handen moeten geven. De Harskamper zag in de twaalfde etappe de Kamaz-trein voorbij razen. De rallyrijder van Mammoet Rallysport moest in de Chinese duinen bijna 20 minuten toegeven op etappewinnaar Eduard Nikolaev. Zijn Russische teamgenoot Airat Mardeev eindigde als tweede op 2.46 en is de nieuwe koploper in de rally.

Martin van den Brink, Peter Willemsen en Daniel Kozlovsky hadden het tijdverlies in de proef over 425 kilometer te wijten aan een lekke band. De problemen met de koeling van de Renault Sherpa speelde vandaag geen rol. ,,We moesten in de duinen de linker achterband vervangen. Vermoedelijk heb ik in de aanloop naar de duinen een steen geraakt in een rivierbedding. Er liggen zo veel stenen. Dan kan dat gebeuren. Het valt niet mee om alles te ontwijken. We hebben ook nog een kapotte rechter achterband,´´ aldus Martin van den Brink vanuit het bivak in het Chinese Alashan.

,,De bandenwissel kostte 10 minuten. Tel daar een paar minuten bij op om weer in het ritme te komen en het verschil is verklaard. Het is jammer, maar het hoort bij de rally. Verder ging het prima vandaag. Het was gelukkig niet zo heel heet. Mede daarom hadden we geen probleem met de koeling van de truck.´´

Na 12 etappes is de achterstand van Martin en zijn manschappen slechts 12 minuten en 33 seconden. De Harskamper heeft vrede met een plaats op het podium. ,,Maar we gaan morgen zeker weer in de aanval. We hebben laten zien dat we de strijd met Kamaz aan kunnen. Dat geeft veel vertrouwen.´´

Airat Mardeev heeft, met nog twee etappes te gaan, een voorsprong van 7 minuten en 52 seconden op zijn teamgenoot Dmitry Sotnikov. Achter Martin van den Brink is de vierde plaats in handen van Eduard Nikolaev. Hij heeft 53.43 achterstand op de leider.

Pascal de Baar vijfde
Pascal de Baar, die in de fronttruck van Renault rijdt, eindigde vandaag als vijfde. De coureur uit Beekbergen hield zich uitstekend staande in het geweld in de Chinese woestijn en kan terugzien op een ijzersterk optreden in de twaalfde etappe van Silk Way Rally. De snelle assistent van Mammoet Rallysport staat in het klassement nu zevende.
Renault Sherpa
Tekst: Berry Kamphorst
Foto: Rallymaniacs.com

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *