[video] Fahrzeugmuseum Marxzell

De afgelopen jaren heb ik letterlijk tientallen voertuigmusea bezocht, in alle soorten en maten. Ik dacht dat ik alles al gezien had, totdat ik bij Fahrzeugmuseum Marxzell aan kwam… Dit museum is alleen in de middagen een paar uur open, dus ik was in de ochtend al even naar het Unimog museum geweest, op een kwartier rijden.

Het museum is qua diversiteit het best te vergelijken met Technik Museen Sinsheim en Speyer. Maar dan alles in een veel kleinere ruimte bij elkaar ‘gepropt’. Het museum is in 1968 gesticht door de familie Reichert, nog steeds de eigenaren. De Reichert die ik sprak was een zeer vriendelijke man, vol met mooie verhalen. Bordjes met tekst en uitleg zijn amper aanwezig, maar in het hoofd van deze man is alle informatie opgeslagen.

In het museum zijn 200 motorfietsen, 70 brommer, 50 fietsen, 200 auto’s, 17 trucks, 50 motoren, 3 vliegtuigen, 30 tractoren en 25 brandweerwagens te vinden, aangevuld met ontelbare reclameborden, miniaturen en andere nostalgische zaken. Vele daarvan zijn zeer uniek, zo is het museum vrij groot op het gebied van dwergauto’s bijvoorbeeld, maar staat er ook één van de drie overgebleven Citroën-Kégresse’s in de kelder. Die krijgt overigens een eigen blogpost, maar komt wel al in het filmpje voorbij. Peugeot ExpertHet feest begint al op de bezoekersparking, waar ook diverse items te zien zijn.

Trabant.

AgiPlan.Ford TransitFord Transit.Onbekend aanhangwagenNiet alle items zijn in nieuwstaat.

Simon-Wumag hoogwerkerSimon-Wumag hoogwerker.Mercedes-Benz DüsseldorferMercedes-Benz Düsseldorfer.MIAG hijskraanMIAG hijskraan.


Citroën CX.


Fiat Argenta.Deutz motorDeutz motor.

Fordson.


Biefer.Onbekend telescoopkraanEen mij onbekende kraan voorheen van Intu-Bau.

Fiat Tempra.

Onbekend pantserwagenMercedes-Benz Bremer (TN/T1)Mercedes-Benz Bremer van de man ter plekke.

Niet te missen. Toch duurde het even voor ik naar binnen kon. De deur was nog op slot en de aanwezige eigenaren waren beneden in een ouderwetse smederij aan het werk. Gelukkig hadden ze me na een paar minuten door, waarna ik me binnen uit kon leven.

Het BMW hoekje.

Tatra.

BMW Isetta.

Borgward.

Het Mercedes-hoekje. Dit type kende ik nog niet, doet me aan de Pegaso sportwagens denken. Unimog 2010Unimog 2010Unimog 2010.

Heinkel.

Maico.

Zowaar nog een Maico!Mercedes-Benz L3000Mercedes-Benz L3000Mercedes-Benz L3000.

Op de muren is genoeg te zien ook.

Een formulewagen met apenknuffels. Je verzint het niet.


Hanomag.

Rijtje Rolls-Royces.

Picolo.Renault onbekend/overigDe Franse voertuigen staan in de kelder, onder andere deze Renault truck.Renault onbekend/overigRenault van politie Württemberg.Somua halftrackDe Somua halftrack kwam ook uit de koker van Kégresse.


Volgens mij een Vandenplas.Unic onbekend/overigUnic onbekend/overigUnic ambulance.

Citroën 2cv.

Citroëns.

Delage.

Renault 4.Citro HYCitroën HY.

Simca.


Peugeot 405.

Latil onbekend/overigLatil grille.


Onbekend onbekend/overigOnbekend onbekend/overig


Mauser Einspurauto.

Auto Union.


Tatra.Opel BlitzOpel Blitz.

Opel GT.


Het Opel hoekje.


Renault met creepy bestuurder.


Cletrac.

Minneapolis-Moline.


LHW-Stumpf.

Fahr.


Lanz Bulldog.

Hanomag.

Deutz.


Delahaye onbekend/overigDelahaye onbekend/overigHet brandweerhoekje, we beginnen met een Delahaye.Benz onbekend/overigBenz.American LaFrance brandweerwagenAmerican LaFrance brandweerwagenEén van de weinige American LaFrance brandweerwagens die niet tot racewagen is omgebouwd. Deze was van een Amerikaans brandweerkorps. Toen daar een commandant kwam die niets met ‘oude meuk’ had, werd hij naar buiten gereden uit de kazerne (hij stond daar maar in de weg..) en kwam er een te koop bordje op. Een vriend van de museumeigenaar zag dit gebeuren en belde meteen met zijn Duitse vrienden. De ALF moest een appel en een ei kosten, dat werd direct overgemaakt. Tegenwoordig is deze truck een veelvoud waard van wat er toen betaald is, de ALF’s zijn zeer gewild. Onbekend meerdere (diverse merken)Chevrolet onbekend/overigChevrolet.Opel BlitzOpel Blitz.Hanomag onbekend/overigHanomag.Berliet GLABerliet GLA.DKW motorfietsDKW motorfiets.Magirus onbekend/overigMagirus.Magirus Deutz RundhauberMagirus Deutz Rundhauber.Ford overig/onbekendFord.Mercedes-Benz overig/onbekendMercedes-Benz.Mercedes-Benz overig/onbekendMercedes-Benz.Ford TTFord TT.Mercedes-Benz overig/onbekendMercedes-Benz.Borgward B2000Borgward B2000.Faun F 24Faun F 24, één van mijn persoonlijke favorieten in het museum.Onbekend onbekend/overig

OSI-Ford.

Houtgastrekker.

Bührer Spezial.

Hürlimann.Mercedes-Benz overig/onbekendTHW Mercedes-Benz.Onbekend truck

Het Amerikaanse hoekje.
Chrysler onbekend/overigChrysler taxi.JLO FeuerteufelJLO Feuerteufel.

Gutbrod.

Fordson.Citro onbekend/overigAchterin staan een aantal trucks en andere bedrijfswagens, helaas erg donker en vaak niet bij te komen. Je kunt deze Citroën nog net ontwaren.

Op zolder, eerst een Stoewer.


Maserati.


Fuldamobil N2 “Silberfloh”.

Alfa Romeo.

Fuldamobil S1 “Cellokasten”.

Fuldamobil.

Spatz.

Lloyd.Goliath onbekend/overigGoliath.Piaggio Ape CarPiaggio Ape Car.Piaggio Ape CarPiaggio Ape Car.

Originele Fiat Multipla.

Veel Italianen op zolder.


Meyra.

Zündapp Janus.


Morgan.


De fietsen en brommers staan helaas achter slot en grendel, as gevolg van vele diefstallen.


Munch 4.

Onbekend miniatuurOnbekend miniatuurOnbekend miniatuur


Het bordje bij de machine uit het begin van het filmpje.

Nog een laatste blik in het museum.Ford Transit En als laatste nog een blik op de parkeerplaats. Ik ga hier zeker vaker terug komen!

je vind het misschien een lange blogpost, maar dit is slechts een deel van de foto’s die ik in het museum gemaakt heb, nog meer staan er op truckfan. Maar voor de echte belevenis moet je er eigenlijk gewoon even langs gaan. Het is een lange reis, maar, zeker als je het met andere musea uit de regio combineert, erg de moeite waard.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *