[video] Martin van den Brink’s ‘Sherpa’ heet voortaan Renault CBH


Onlangs had Renault Trucks een persmeeting. Als je het journaille niet een vette worst voor de neus houdt komt er niemand naar zo’n meeting, gelukkig had Renault Martin van den Brink bereid gevonden om voor die spreekwoordelijke worst te spelen. Martin vertelde honderduit over het rallyrijden met de Renault.Renault K-serieHet eerst opvallende feit was dat de Sherpa geen Sherpa meer mag heten. Je mag niet met legervoertuigen meedoen aan de Dakar-rally. Voor de homologatie geen probleem, daar stond de truck die we tot voor kort nog Sherpa mochten noemen al onder zijn officiële civiele naam op papier: Renault CBH. Vóór de huidige C-serie bestond er al een C-serie, dat was van oudsher al de naam voor de torpedo modellen. Nu had ik iedereen aanwezig beloofd op te zoeken waar de afkorting CBH nu precies voor staat, maar helaas ben ik het boek waar dat in staat kwijt… Tsja. Technisch stamt het model nog van de Berliet Gazelle af, terwijl de club van vier cabine via Saviem komt. Als er één truck met Renault DNA is, is het dus wel de CBH.Renault C-serie torpedoAnder nieuws was dat er wederom twee trucks voor Mammoet in januari de rally mee gaan rijden. Na de overstap van Pascal de Baar naar het zusterteam van Riwald is nog niet bekend wie er met de K-serie gaat rijden. Mocht je interesse hebben om zijn water te dragen moet je misschien even met Martin bellen. In deze tweede truck, waarvan de basis identiek is aan de CBH, worden ook nieuwe technieken getest. In de truck van Martin worden alleen nog bewezen en getestte technieken ingezet, voor een zo groot mogelijke betrouwbaarheid.Renault C-serie torpedoDe volgende rally waar de truck aan mee gaat doen is de Silk Way rally, in de herfst volgt dan de OiLybia rally. In januari zal het team hoogstwaarschijnlijk aan Le Dakar mee gaan doen, mits Peru in de route zit. De deur voor de Afrika Eco Race staat nog wel op een kier. Voor 2019 is het helemaal afwachten, maar dat geldt natuurlijk voor alle teams.Renault K-serieMartin zette zijn prestaties even in perspectief: Kamaz heeft een budget van 22 miljoen euro en 124 vaste medewerkers die puur met de rallytrucks bezig zijn. De Rooy heeft een handvol betaalde krachten in dienst met een budget van zo’n 8 miljoen. Mammoet Rallysport draait op vrijwilligers en heeft een budget van een miljoen euro…Renault K-serieHet absolute hoogtepunt van de dag was natuurlijk het meerijden. Niet in de Sherpa, daar past in de chauffeursstoel iemand van een normaal formaat, de navigator en monteur moeten verplicht kabouters zijn. Tussen de toegestroomde pers zaten geen kabouters, dus we moesten ‘genoegen nemen’ met een rondje in de Renault K. Maar wat een belevenis! Nu had ik al eens meegereden met DAF CF’s van Hoondert en Schoones, en heb ik in mijn egen terreinwagens wel eens met 4 wielen door de lucht gezweefd. Maar om daadwerkelijk met een truck meerdere keren met alle wielen los te komen is een meer dan unieke belevenis en een groot genot! Over een paar dagen zijn mijn wervels vast ook wel weer op hun plek. Renault K-serieRenault K-serieRenault C-serie torpedoNissan TitanNissan Titan.Renault SjompRenault C-serieRenault C-serie torpedoRenault K-serieRenault MeerdereRenault K-serieRenault C-serie torpedoRenault C-serie torpedoRenault SjompDakartrucks-collega Robert Baarda.Renault MasterRenault MasterRenault MasterRenault MasterEr waren diverse varianten van de Renault Master aanwezig.Renault T-serieHet door Renault Trucks Nederland bedachte High T actiemodel heeft internationale navolging gekregen.

NET ZO INTERESSANT

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *