De oogst van een weekendje Denemarken

Soms kun je het nuttige met het aangename combineren, zo was afgelopen weekend ook weer erg aangenaam en nuttig. Momenteel heb ik een weekje de Renault Master in de praktijktest, die mocht dit weekend een internationaal ritje doen. We (mijn broer, zijn zoontje en ik, best handig dat er 3 volwaardige stoelen in de Master zitten) vertrokken zaterdagochtend om 6 uur. Eerst gingen we naar Gamby, op het eiland Fyn, om wat Volvo TGB onderdelen te brengen. Vervolgens gingen we naar het noorden van Jutland, om in Fjerritslev de rallytop die van mijn Suzuki Samurai af komt om te wisselen voor een hardtop. Na wat boodschappen gedaan te hebben bij de Rema 1000 (een supermarkt) in Aars hebben we aan de rand van een natuurgebied de pas aangeschafte voedingsmiddelen verorberd, om daarna richting Give te rijden. Daar hebben we geslapen, zodat we op zondagochtend lekker vroeg een rondje over het industrieterrein konden doen aldaar. Met een handelaar in oude Scania’s, een groot zwaar tansport bedrijf en een kippertransporteur met prachtig materiaal meer dan de moeite waard. Na een kopje koffie bij een voormalige werkgever van mijn broer zijn we naar Legoland gegaan. We dachten daar in 1 of maximaal twee uur wel klaar te zijn, maar we zijn er de hele middag zoet geweest. Legoland krijgt dan ook een eigen blogpost (net als de test met de Master zelf uiteraard). Na Legoland zijn we vrijwel rechtstreeks naar huis gereden, mijn neefje moest maandag natuurlijk gewoon weer naar school, alleen in Padborg hebben we nog even snel gekeken.

Direct aan de grens bij Nieuweschans werd iedereen gecontroleerd, dit in verband met de G20. De controle was niet heel uitgebreid, ik stopte, deed het raam open, zei goedemorgen en we mochten doorrijden. Dit keer waren we niet verdacht. De volgende stop was een stuk Duitsland in, een santaire stop, rijderswissel en natuurlijk een Lustiges TaschenBuch kopen bij het tankstation. Helaas had ik die al, dus wie de zomer-editie van dit jaar nog zoekt, laat maar weten, ik heb hem dubbel. Uiteraard heb ik ook een paar plaatjes geschoten.Renault MasterVolvo FH 4th genVolvo FH 4th gen ~ Fehrenkötter.Iveco DailyIveco Daily met in het spoilerpakket geïntegreerd ‘Schwalbennest’, een slaapcabine in het laadcompartiment.
Trabantje aan de pomp.
Mercedes-Benz Actros MP4Mercedes-Benz Actros MP4 kwam verse brandstof afleveren.VW Transporter T4Aparte camper, deze tweewiel-aangedreven Westfalia-VW Transporter T4.

In Hamburg was erg veel politie op de been in verband met de G20 top.Mercedes-Benz VitoMercedes-Benz Vito.

Omdat er een flinke file voor de Deense grens zou staan hebben we bij Dätgen even een tussenstop gemaakt, wat gegeten en Duitse diesel in de tank gegooid. Een Deens camerateam was druk bezig apparatuur op- en in te stellen. Mercedes-Benz Actros MP3Mercedes-Benz Actros MP3.Mercedes-Benz Actros MP3Mercedes-Benz Actros MP3.Opel MovanoOpel Movano.Scania R-serie StreamlineScania R-serie Streamline ~ Universal Transporte.

In Denemarken zijn tegenwoordig weer grenscontroles.

Daardoor stond er 5 kilometer file. Normaal gesproken word ik bij zulke dingen er altijd tussenuit gepikt (Nederlands kenteken en lang haar, die MOET wel drugs bij zich hebben.. terwijl ik niet eens drink of rook), maar nu reed er een SUV met een man met Mediterraan uiterlijk en een vrouw van ogenschijnlijk Afrikaanse komaf direct voor ons. Die scoorden schijnbaar hoger op de etnisch profileren ranglijst, ze werden uit de rij gepikt en bezetten de laatste controleplaats, zodat wij door konden rijden. In Denemarken kun je ook doorrijden, een verademing nadat vrijwel de hele route van Hamburg naar Flensburg bezaaid was met wegwerkzaamheden.

In Gamby moesten we een doosje onderdelen voor Volvo TGB’s afleveren. Dat bood direct een goede gelegenheid voor een duo-foto. Volvo levert de laatste decennia geen bestelwagens meer, maar de truckdealers leveren nu de Renault Master als goed alternatief. Renault MasterVolvo C303Volvo LaplanderWeet iemand wat het idee achter de tweekleurige wielen van brandweerwagens in onder andere Denemarken en Berlijn is?

VDL CiteaVDL Citea, toch leuk om een Fries product in Denemarken te zien rijden. (Dat de bestemming gniffelbaar is besefte ik me later pas)

Voor Give overnachtten we op een gecombineerde truck/camper-parkeerplaats. De Renault Master kan beide zijn, goede testgelegenheid weer. Iveco StralisIveco Stralis.Iveco StralisIveco Stralis, opvallend hoe vaak je dit merk in Denemarken ziet. Renault MasterJa, ik heb geschommeld voor het ontbijt.

Op naar Give voor een rondje industrieterrein, het eerste wat we daar zagen was een handelaar en transportbedrijf met als specialisme ‘dikke’ oudere Scania’s.
Scania meerdereVolvo FM12 2nd genScania 143 StreamlineScania 143 StreamlineMercedes-Benz VitoScania meerdere

De achterbuurman van dit bedrijf is Give Sværgods A/S. Helaas was hier niemand aanwezig (of nou ja, gelukkig voor de medewerkers, op zondagochtend), dus het houdt op met een paar shots vanaf de openbare weg om het terrein heen.MAN meerdereScania meerdereVolvo FHVolvo FH16Onbekend opleggerOnbekend oplegger

Verder op het industrieterrein, met als afsluiting het prachtige wagenpark van Bjarne Madsen. Verre van compleet, er werd gewoon gewerkt. Iveco StralisIveco Stralis.MAN TGX 1st genMAN TGX 1st gen.Scania buschassisScania buschassis.Irisbus lijnbusIrisbus lijnbus.Deutz-Fahr AgrotronDeutz-Fahr Agrotron 6165.Ford 4000Ford 4000.Volvo FL10Volvo FL10.Volvo FM12 1st genVolvo FM12 1st gen.Volvo FH 2nd genVolvo FH 2nd gen.Volvo FH 3rd genVolvo FH 3rd gen.Volvo FH 4th genVolvo FH 4th gen.Volvo FH 4th genVolvo FH 4th gen.Volvo FH 4th genVolvo FH 4th gen.Volvo FH 4th genVolvo FH 4th gen.Volvo FH 4th genVolvo FH 4th gen.Iveco TrakkerIveco Trakker.Volvo FH 4th genVolvo FH 4th gen.Volvo FH 4th genVolvo FH 4th gen.Volvo FH 3rd genVolvo FH 3rd gen.Volvo FHVolvo FH.Volvo FH 4th genVolvo FH 4th gen.

Bij mijn broer zijn oude werkgever aangekomen viel ik met mijn neus in de boter, de melk werd precies op dat moment gehaald door een typisch Deense RMO: een drie-assige trekker met een lage vier-assige tankoplegger.Volvo FH 4th genVolvo FH 4th genVolvo FH 4th gen.

Legoland duurde wat langer dan verwacht, dat park krijgt dan ook een eigen blogpost. Maar het spul wat we zagen terwijl we van de parkeerplaats naar de ingang liepen past beter in deze post. Valtra OnbekendOnbekend onbekend/overigValtra met een Multitrike 35.VW Transporter T3VW Transporter T3 “Tyttebøvsen”.Renault Master

In Egtved moest er weer getankt worden.Honda RidgelineAls je bedrijf ‘Lars Vegas’ heet is een bijpassende foute auto als de Honda Ridgeline natuurlijk een must.

Na de tankstop ging het zo snel mogelijk naar huis, op een kort bezoek aan Padborg na. Ik was al gewaarschuwd dat hier vooral veel hekken te zien zijn, ondanks dat is het toch wel één van de plekken waar je als truckliefhebber ooit geweest moet zijn. Onbekend busMAN TGX 2nd genDAF XF Euro 6Mercedes-Benz Atego MP4Scania R620Terberg terminaltrekkerScania R-serie 2nd genVolvo FH 4th genScania meerdere

De laatste paar foto’s van het weekend heb ik vanaf de bijrijdersstoel gemaakt, langs de kilometerslange Baustellen op de 7 in Duitsland. Op de terugweg hebben we geen grenscontroles gehad, de G20 was inmiddels afgelopen, iedereen mocht Duitsland weer zonder gedoe in en uit.Bomag CompacterMAN TGS 1st genMercedes-Benz SK 94

Het was mijn eerste keer naar Denemarken, fijn dat het land zo dichtbij is dat je gewoon een leuk weekend er van kunt maken. Het was zeker niet de laatste keer dat ik er was! Met dank aan Renault Trucks Nederland (en Harbers) voor het ter beschikking stellen van de Master! En dank aan de andere twee Miedema’s voor het meegaan met deze trip.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *