Slechts één gebouwd: Donelli kraan op Slanzi onderwagen


In de blog over de Oldtimerdei van Minnertsga deed ik een oproep of iemand meer wist over bijgaande kraan. Pieter Wiersma tagde daarop de eigenaar van de kraan, Jan Tjalsma, die meer over deze unieke machine wist te vertellen.

Jan Tjalsma: “it is een donelli kraan mei een slanzi onderwein de onderwein is oostenrijks en de kraan is Italiaans en de kraan is voormalig gebruikt ien de oost Duitse spoorwegen en wy he contact han mei de voormalige directeur van donelli en nij zien witten he ze dit ooit 1 keer makke dus waschijnlijk is jir mar 1 van en die hebt ik.”

Normaal gesproken is mijn reactie op mensen die geen Fries begrijpen dat ze pech hebben, maar voor deze unieke machine zal ik bij uitzondering Jan’s verhaal even vertalen. Het is een Italiaanse Donelli kraan op een Oostenrijkse Slanzi onderwagen. Hij is gebruikt door de spoorwegmaatschappij van de DDR. Jan heeft contact gehad met de voormalig directeur van Donelli, deze wist hem te vertellen dat er bij zijn weten slechts één exemplaar hebben gebouwd, en dat is deze.

Edit: Gerrit Schut kwam nog met een folder op de proppen.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *