Limburgse Lada Niva Savanne

Zo maar een doordeweekse dinsdagmorgen in Maasbree. Mijn taxibus heeft nieuwe banden nodig en daarvoor gaan we naar Autobedrijf Broekmans in Maasbree. Een voormalig Skoda en Lada dealer maar tegenwoordig een Bosch garage waar ik altijd prima geholpen wordt. Een dorpsgarage in de goede zin van het woord.

En in plaats van te gaan zitten, dat doe ik door mijn beroep al genoeg, besluit ik even een frisse neus te halen. Ik loop even naar een stukje van het bedrijf waar wat oudere auto’s staan, verzameld door de eigenaar. En ik werp een blik door het raam. En daar staat genoeg om van te smullen een Isuzu Bella, een Skoda Rapide Cabrio maar achteraan staat een Lada Niva Savana waarvan er een beperkt aantal speciaal voor de Nederlandse markt zijn gemaakt en waar er volgens het internet nog 5 van op kenteken staan.

Dus wat doe je op dat moment als liefhebber van niet standaard auto’s je loopt weer terug naar binnen en vraagt of je een paar foto’s mag maken, gelukkig had de eigenaar daar geen moeite mee en heeft me uitgebreid rondgeleid in zijn privemuseum en in de geschiedenis van dit Maasbreese familiebedrijf. Waarvoor ontzettend veel dank.

Maar goed, de Lada Niva in kwestie blijkt nog specialer te zijn dan gedacht, het is namelijk een fotomodel, want dit is de auto die Lada Nederland destijds gebruikte in de folder voor dit model. De huidige eigenaar heeft hem 15 jaar geleden gekocht en rijdt er nog regelmatig mee.

Een detail wat me nog nooit eerder was opgevallen zijn de speciale velgen die voorzien waren van een blauwe en rode trimline.

En voor de liefhebbers hier onder de folder waarin deze auto de hoofdrol speelde.

Martijn Manrho

View Comments

Recent Posts

Volvo FE voor Friesland Non-Ferro

Gisteren, vrijdag 27 november 2020, heeft Volvo-dealer LVS in Leeuwarden deze prachtige Volvo FE afgeleverd aan Friesland Non-Ferro Metaal, ook…

8 uur ago

Een Mini als trekker-oplegger!

Sierbestratingsbedrijf Hego uit Hommerts heeft in het verleden diverse opvallende voertuigen gehad om haar bedrijf te promoten, zoals een met…

9 uur ago

28-11-2010: het hoogtepunt van een slecht jaar van Erwin Visser

Erwin Visser: "Waarom deze datum zullen jullie je afvragen ? Nou heel simpel dit was de leukste serie van dat…

21 uur ago

Nieuwe Tekno modellen week 48 2020

Vanaf vandaag zijn er weer een paar hele mooie nieuwe modellen te koop bij Tekno. Via tekno.nl zijn deze te…

1 dag ago

De Mercedes-Benz SK 2634 van Bouwbedrijf Friesland

In de jaren '90 van de vorige eeuw en het eerste decennium van deze eeuw vond ik deze truck de…

2 dagen ago

Simon Appel of Peter Loos? Hollandse supergiganten willen fuseren

Na diverse overnames in Noord-Holland, was de 'klacht' dat er wel heel weinig over blijft. Nu zijn twee van de…

2 dagen ago