Nieuwe privacywet: is truckspotten nu illegaal?

Renault lady
Het zal je niet ontgaan zijn, vandaag gaat de nieuwe privacy wet in. Maar, veranderd er nu ook iets voor de truckspotters? Het antwoord is ja. Voor zover ik de wet interpreteer, mogen we wel nog steeds truckspotten. Het is vanaf vandaag verboden om mensen op de foto te zetten zonder dat van te voren uitdrukkelijke toestemming is verleend. Maar een truck is geen mens, maar een ding. Zo zit er op een truck bijvoorbeeld ook geen portretrecht. Op een foto van een complete truck zie je vaak wel een chauffeur zitten, maar 99 van de 100 keer is die niet duidelijk herkenbaar, hoogstens voor zichzelf en mensen die de persoon goed kennen. Een foto zoals hier onder mag dus nog steeds. Een foto zoals hierboven, waar iemand duidelijk herkenbaar in beeld is? Dat mag nu dus niet meer, tenzij er van te voren toestemming is gegeven. Uiteraard heb ik voor ik deze foto’s voor deze post gebruikte toestemming gevraagd (en gekregen, tx Wicky!) Evenementen kunnen overigens een uitzondering zijn, daar staat soms in de voorwaarden dat je als je het terrein bezoekt gefotografeerd en gepuliceerd kunt worden, en dat je daar met het betreden van het evenemententerrein automatisch je akkoord aan geeft.

Ik kan me wel voorstellen dat er nog eens een gerechterlijke uitspraak oid komt waar in staat dat kentekens geblurred moeten worden. Dat is bij vrachtauto’s alleen behoorlijk onzinnig, de naam van de eigenaar staat er vaak met koeienletters op.

Hoe dan ook, spot on, en als ik je bakkes ook in de toestemming op de foto mag blijven zetten, zeg dat dan even in een reactie op deze blog, want dan heb ik je uitdrukkelijke toestemming in de toekomst eventueel een leuke spontane foto van je te maken….
Renault T-serie
Nog even een paar opmerkingen: dit is een nieuwe wet, en hoeik hem interpreteer. Anderen interpreteren hem anders. Pas als er een paar rechtszaken geweest zijn weten we waarwe ECHT aan toe zijn, want de interpretatie van een rechter is leidend. Voor journalisten gelden andere regels dan voor mensen die puur hobbymatig fotograferen, en voor marketeers zit het nog weer anders. Ik ben zelf alle drie, dus als iemand mij aanklaagt, krijgt er een rechter hoofdpijn (en ik ook, dus doe maar gewoon niet). En er is een verschil tussen wat je op de foto mag zetten en wat je online mag zetten.

Als laatste nog dit: de controlerende instanties zijn zo goed als helemaal wegbezuinigd, en hebben amper tijd deze wet te gaan handhaven. De foto’s van goedwillende truckspotters zullen niet de hoogste prioriteit hebben bij het behandelen van klachten. Eindconclusie: er veranderen een paar kleine dingetjes, maar voorlopig merk je er niet veel van.

Meer lezen? De absolute expert op dit gebied is Charlotte’s Law.

12 Comments

 1. Angela 25 mei 2018 Reply
 2. Harrie Kuiper 25 mei 2018 Reply
 3. Damian 25 mei 2018 Reply
 4. E J. 25 mei 2018 Reply
 5. Wilco Plette 25 mei 2018 Reply
 6. Davey 25 mei 2018 Reply
 7. Johan Eggermont 25 mei 2018 Reply
 8. Tom 25 mei 2018 Reply
 9. roland roskam 25 mei 2018 Reply
 10. peter clement 27 mei 2018 Reply
 11. Jan Clevering 29 mei 2018 Reply
 12. Marco 5 juni 2018 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *