Categories: Het Digitaal Museum

Het digitaal museum: Rewaco


Is het een auto of een motor? Dit is een vraag die ik (Vincent Smit, red.) regelmatig hoor als ik onderweg ben. Vaak van jonge kinderen, maar de ouders weten het meestal ook niet.

Maar een Rewaco is gewoon een trike. Daar mag je met een B rijbewijs mee op de Nederlandse wegen rijden. Moet je wel dit rijbewijs voor 19 januari 2013 gehaald hebben. Als je na deze datum je B rijbewijs gehaald hebt, dan moet je een motorrijbewijs (A) hebben om hiermee te mogen rijden.

In Nederland is een helm niet verplicht maar dan moet de gordel wel om. En als je een helm op hebt dan is de gordel niet verplicht.

In de beginjaren waren er zelfbouw trikes, voorzien van VW Kevermotoren. Vandaar dat ik regelmatig de opmerking krijg van: “Daar zit zeker een kevermotor in?”

De Rewacofabriek staat in Lindlar (Duitsland). Ten oosten van Keulen, deze is opgericht in 1989. De trike kan je opbouwen met verschillende componenten zoals een motorblok van VW, Harley Davidson of Ford. Je hebt ook verschillende keuzes in voorvork en stuur. De body is van polyester en als tweezitter of driezitter verkrijgbaar. Je kan er voor kiezen of handschakel of automatische transmissie.

Mijn trike is een Rewaco RF1 GT en is voorzien van een Ford motor 1.6l en 140PK. De handgeschakelde versnellingsbak is ook van Ford. Dit met een eigen gewicht van 580kg. De achterbanden zijn 33,5 cm breed en dat geeft hem wel een sportief uiterlijk.

Je moet er om denken dat je tijdens het rijden geen fietsers ‘meepakt’ want je hebt weliswaar 1 voorwiel, maar de breedte achteraan is toch 195cm. Dit is breder dan de gemiddelde auto.


Tekst, foto’s en eigenaar van de trike: Vincent Smit

Alex Miedema

Recent Posts

Scania L80 camper op De Domp in Sneek

Hepke Beintema stuurde me een aantal foto's van deze prachtige Scania L80 camper die hij 9 september 2020 spotte op…

6 uur ago

Generations: de Volvos van Brant Visser

Brant Visser (vroeger uit Anjum, nu Heerenveen) volgt al decennia een meermerken-strategie. Één van de merken is Volvo, zo kunnen…

12 uur ago

Volvo FH met Nooteboom van H.C. Wilson

Altijd als ik in Vuren aan het werk ben, zorg ik dat ik ruim op tijd ben. Voordeel daarvan is…

23 uur ago

Bietencampagne Hoogkerk 2020 – deel 1

Maandag 19 oktober stond ik een paar uur op 'de bult' bij de suikerfabriek in Hoogkerk. De Iveco S-Way van…

1 dag ago

Plaatje van een Scania S450 voor Vlastuin Lunteren

Terwijl ik (Erwin Visser, red.) dit op zondagochtend tik ben ik ietsjes brak. Dat is op zich een goed teken…

2 dagen ago

Melkweg met een Iveco S-Way op LNG in de bieten

De intrinsieke motivatie om CO² te reduceren en de snelle levertijd hebben ervoor gezorgd dat Melkweg Fritom heeft gekozen voor…

2 dagen ago