Categories: Ingezonden

Opbouw en historie van de MCS containerterminal in Meppel

De containerterminal is opgericht in 1993 aan het Meppelerdiep op industrieterrein Oevers door beurtvaartondernemer Van Dorsten en scheepsbouwer Van der Werf in samenwerking met de NOM.

Het is in 1995 overgenomen door T. Holwerda (Holwerda Transport) en sindsdien opererend onder de naam Multimodal Containerterminal Service (MCS) Meppel B.V.

De eerste jaren had het bedrijf nog geen eigen terminals, daar bracht de heer Holwerda in 1995 verandering in. Deze transportondernemer kocht twee terminals: één in Harlingen en één in Meppel. De terminal in Harlingen werd in 1997 gesloten.


De tweede containerterminal van deze onderneming staat in Groningen. MCS ging verder met terminals in Meppel en Groningen. Daar werd de depot- en opslagcapaciteit vergroot en werden de havenfaciliteiten verbeterd. Sinds 2012 heeft MCS ook een terminal in Leeuwarden. Dagelijks varen containerschepen af en aan: per jaar verscheept MCS ongeveer 100.000 containers.

Het zijn vooral bedrijven uit de staal- en chemiesector, food- en handelsbedrijven en de agrarische sector die hun producten via deze terminal distribueren. Belangrijke klanten zijn bijvoorbeeld zuivelbedrijf ‘De Kievit’ in Meppel en de Avébé vestiging in Ter Apelkanaal.

Eind 2002 kwam in Coevorden het Regionaal Overslagcentrum (ROC) gereed. Dit centrum heeft eveneens een containerterminal in de Europarkhaven aan het Coevorden-Vechtkanaal.


Op de foto’s is te zien dat de containerterminal opgebouwd wordt. De kraan is door meerdere kraanwagens de hoogte in gebracht. Kranen van Foxdrill, Klomp en Van Seumeren klaarden de klus.Door de jaren heen is het terrein in Meppel fors uitgebreid. Inmiddels is de rode kraan niet meer. Er is een andere voor in de plaats gekomen. Helaas heb ik (Marco Havers, red.) van het opbouwen van deze kraan geen foto’s kunnen maken.

S

tekst en foto’s Marco Havers

Alex Miedema

Recent Posts

[jubileumquiz] Sponsor in de spotlight: Henkietoys

Henk Veenstra ken ik al jaren, we wonen beide in dezelfde regio en hebben dezelfde liefhebberijen dus dan kom je…

5 uur ago

[video] De snelste diesel-auto ter wereld is een JCB

Op de Bauma van 2010 was de JCB Dieselmax te zien, op dat moment de snelste dieselauto ter wereld. Het…

12 uur ago

De Truckspotter – Volvo FH ‘Pirates of the Carribean’

De Deense transporteur Guldager zette een schitterende Volvo FH16 op de weg. Het 6x2 trekker chassis werd uitgebreid en zeer…

19 uur ago

Macks en FTF uit het archief van A. Hegeman

Na de He-Tra Ford Transcontinentals volgden er meer mailtjes van A. Hegeman. "De eerste frontstuur van ons de bovengenoemde Mack…

1 dag ago

Open dag brandweer Leeuwarden in 2009

Op zaterdag 13 juni 2009 werd tussen 12:00 en 17:00 de jaarlijkse open dag van Brandweer Leeuwarden georganiseerd bij de…

2 dagen ago

Een Aebi in Amsterdam

Als ik in Amsterdam moet zijn, is het eigenlijk vast prik om als ik de A10 op rijdt direct het…

2 dagen ago