Dakar Team Holland is klaar voor “Le Dakar 2014”

Het Dakar Team Holland van Marcel Schoo is klaar voor de 2014 editie van Le Dakar.
Het team zal voor de 2e keer met de unieke Tatra Phoenix aan de start staan van de meest uitdagende rally ter wereld.

Wederopbouw
De Phoenix waar Marcel Schoo, Michel van Herpen en Jaap de Wit in de editie van 2013 mee zijn gecrasht, is vrijwel meteen na de rally compleet opnieuw opgebouwd in Tjechië. De Tatra is daar niet alleen van de schade hersteld, maar ook fors verbeterd.
Er is een nieuwe cabine geplaatst met een verzwaard uitgevoerde rolkooi, van niet alleen dikker, maar ook van hoogwaardiger materiaal. Datzelfde materiaal is ook gebruikt voor de nieuwe rolbeugel achter de cabine. Verder is de opbouw verstevigd aan de achterzijde, zijn er nieuwe kisten geplaatst voor onderdelen en gereedschap en is het bandenaflaat systeem geperfectioneerd.
Als laatst is de gehele voorzijde van de cabine opnieuw ontwikkeld, waardoor er een nog betere oploophoek is ontstaan. Dit is natuurlijk gunstiger is in de duinen.

Door al deze verbeterpunten en de ervaring van afgelopen rally is het team er van overtuigd dat de Tatra Phoenix top-10 waardig is. Toch is er nog maar 1 doel waar het team naar streeft: het uitrijden van de rally. ,,Een leuke plek is meegenomen maar het belangrijkste is toch echt aankomen in Valparaíso”, aldus Marcel.

Koker
Het unieke van de Tatra blijft toch het onderstel. De trucks staan al jaren bekend om hun bijzondere chassis layout. Tatra is het enige merk dat af-fabriek gebruik maakt van onafhankelijke wielophanging waarbij de hele aandrijflijn in een dikke centrale koker is ondergebracht. Dit zorgt niet alleen voor een optimale bescherming van de aandrijflijn maar ook voor een bijzonder laag zwaartepunt. De onafhankelijke wielophanging is uitgerust met luchtvering. In combinatie met de geveerde cabine van DAF is de wegligging fenomenaal! Marcel: ,,Dit rijdt echt als een rallyauto. Op een piste met veel hobbels en stenen reed een bladgeveerde Liaz rallytruck 90 km/h waar wij gewoon met 120 km/h overheen gingen.”

Pers-auto
Dit jaar wordt het team versterkt door een compleet geprepareerde Audi Q7. De Audi wordt ingezet als pers-auto. U zult dit jaar dus nog beter op de hoogte blijven van al het nieuws vanuit Zuid-Amerika.

Het Team
De Audi heeft natuurlijk ook bemanning nodig, daarom is het team dit jaar verder uitgebreid. Zo kunnen we mededelen dat Chris Leyds het team komt versterken. Chris is een echte Dakarman met ontzettend veel ervaring in de rallysport. De laatste jaren was Chris vooral actief met het Mcrae-enduro rally team.
Hij zal samen met Jeffrey Schoo en Tom van Herpen de Audi Q7 naar de finish rijden. Jeffrey en Tom maken dit jaar hun debuut in de Dakar. De zonen van Marcel en Michel zullen de website en social media gaan voorzien van de laatste nieuwsberichten, foto’s en filmpjes.

De bemanning van Dakar Team Holland is behalve uitgebreid ook gewijzigd. Zo zal Pièrre Blom dit jaar in de rallytruck de plaats overnemen van Jaap de Wit, die de assistentietruck gaat besturen. Naast Jaap zal de 6×6 worden bemand door de monteurs: Alle Tadema en Meindert Postma.

Goed Doel
Ook dit jaar steunt Dakar Team Holland weer het goede doel “Racing Against Cancer”. Het waarom is heel simpel, de ziekte kanker is vorig jaar heel dicht bij het team gekomen en Marcel vond het dan ook niet meer dan gewoon om hier iets mee te doen.

Testen
Nadat de wederopbouw achter de rug is kan het team zich nu al gaan richten op het testen voor de aankomende editie van “Le Dakar”. Ook dit jaar zal het team weer gaan testen in Slowakije. Dit gebeurt, net als vorig jaar, samen met Martin Kolomy. Vandaag is het team naar Slowakije vertrokken waar 3 dagen volop getest gaat worden.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *