Terug in de tijd: 1963

Bij 1963 denk je bijna automatisch terug aan de zeer barre elfstedentocht van dat jaar, waar Reinier Paping als eerste over de finishlijn kwam. Maar er gebeurde meer. John F. Kennedy zorgt er voor dat in Alabama ook donkere mensen kunnen studeren, beweert dat hij een Berlijner is en wordt vermoord. In België worden de taalwetten van kracht. Kenia wordt onafhankelijk. Lamborghini begint met de productie van personenwagens en Porsche komt met de 911. De belangrijkste uitvinding van 1963 zal ongetwijfeld de vlaflip zijn.

Verheul T5 SHF
Verheul T5 SHF ~ Den Hartogh.

Het dorp Elten wordt op 1 augustus terug gegeven aan Duitsland, nadat het in 1949 geannexeerd was ter compensatie van oorlogsverliezen. Van de overgang van Nederland naar Duitsland hebben een aantal exporteurs geprofiteerd. Op 31 juli 1963 plaatsten zij veel vrachtwagens met te exporteren goederen (voornamelijk boter) in het Nederlandse Elten. De volgende dag stonden de vrachtwagens mèt de goederen, zonder een meter te hoeven rijden en (het belangrijkste) zonder een cent aan invoerrechten te hoeven betalen in Duitsland. De vermoedelijke winst bedroeg 50 tot 60 miljoen gulden. Deze gebeurtenis heet de Eltener Butternacht.

Prominenten geboren in dit jaar zijn onder andere Till Lindeman, Tatjana Šimić, Goedele Liekens, Lolo Ferrari, Iep van der Meer, John van den Berg, Markus Oestreich, Stuart Oliver, Michael Jordan, Seal, Kim Ung-yong, Raoul Heertje, Ronald Koeman, Judith de Bruijn, Garri Kasparov, Sergej Krylov, Victor Reinier, Bas Westerweel, Jochem van Gelder, Rolf X. Wouters, Mike Myers, Johnny Depp, Wouter Bos, Whitney Houston, Maxim Hartman, Steve Carell, John Stamos, Tori Amos, Geert Wilders, Sjaak Bral, Ron Boszhard, Joost Zwagerman en Brad Pitt.


The Beach Boys hebben een hit met Surfin’ U.S.A.

Stihl stopt met de productie van tractoren. J.H. Oenema start met zijn echtgenote een taxibedrijf. Jim Clark wint de Grand Prix van Zandvoort. Firma H.J. Brandsma & Zn koopt de NFLS loods in Stiens. White neemt Minneapolis-Moline over. WIFO Anema vindt de achterlader uit. Zowel Krone als Pöttinger komen met een opraapwagen. Henschel start met de verkoop van Commer lichte trucks in Duitsland onder de naam Henschel-Commer. Frans Maas opent een vestiging in Groningen. Wierda wordt Volvo truckdealer voor provincie Groningen. IMH krijgt het alleen-verkoop- en fabricagerecht van de Nooteboom kranen. Verheul concentreert zich (op last van moederbedrijf AEC) op de productie van bussen. Jan Wolkers publiceert het boek “Een roos van vlees”. Unimog komt met de 406 en 416.


Eicher Farm Express EL 250Z
Eicher Farm Express EL 250Z.


Nuffield 4-60 ~ Zandstra


Magirus Deutz Eckhauber 2nd gen
Magirus Deutz Eckhauber 2nd gen Jupiter 6×6.


Jaguar E-type


Kaelble K-serie
Kaelble K 632 ZB.


MAN 635


Mercedes-Benz 300SE


Rolls-Royce Silver Cloud III


Eicher G280


Morris Oxford 1963


Advertenties uit een beroepengids uit 1963


Land Rover FC109

One Response

  1. Jeen Landman 17 mei 2015 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *