Actros Special Edition voor Simon Loos ter ere van 750e Mercedes-Benz

Voor de totstandkoming van de Mercedes-Benz Actros Special Edition, die ter gelegenheid van de langdurige samenwerking tussen Simon Loos, Mercedes-Benz Nederland en Mercedes-Benz bedrijfswagendealer Gomes werd ontwikkeld, werkten de drie partijen nauw samen. De Mercedes-Benz Actros 2552 met 15,6 liter turbo-compound-motor en GigaSpace-cabine is, naast alle innovatieve en kostenverlagende opties zoals Predictive Powertrain Control, uitgerust met alle beschikbare veiligheidssystemen, waaronder Active Brake Assist 3, Afstandsregeling, Spoorassistent, Attention Assist en chauffeursairbag. Tevens zijn er speciaal voor deze vrachtwagen side skirts op maat gemaakt, aangezien er af fabriek geen side skirts bij een voorloopastrekker leverbaar zijn. Ook het uiterlijk is kenmerkend. Zo heeft de grille een grijstint die afwijkt van de kleur wit die Simon Loos standaard gebruikt. Simon Loos koos er bewust voor de striping niet te veel af te laten wijken van de vaste striping om de Special Edition wel in lijn te houden met de uniforme uitstraling van het wagenpark.
Mercedes-Benz Actros MP4
Voor de bijzondere gelegenheid was niet alleen de huidige directie – de derde generatie familie Loos, Simon en Angelique Loos – maar ook vader Piet Loos aanwezig. Simon Loos: “Op een gegeven moment kwamen we er eigenlijk samen met de dealer achter dat deze vrachtwagen de 500e Actros zou zijn en de 750e Mercedes-Benz. Het leek ons dus gepast om daar, samen met Mercedes-Benz, een extra tintje aan te geven door er een auto uit te lichten en die wat anders en specialer uit te voeren als zijnde de 750e Mercedes-Benz. Dit om de relatie die al terug gaat tot 1981 te bezegelen.” Naast de Actros Special Edition zijn voor de gelegenheid ook de drie eerdere generaties Actros trucks in Simon Loos-striping aanwezig, evenals de twee Mercedes-Benz NG en SK-trucks waarmee de samenwerking met Mercedes-Benz in 1981 begon. Ook chauffeur Johan Postma (64) was aanwezig tijdens de jubileumdag. Hij werkt inmiddels veertig jaar bij Simon Loos, heeft zodoende op alle Mercedes-Benz vrachtwagens gereden vanaf de NG uit 1981, en mag zich nu chauffeur noemen van de Actros 2552 Special Edition.
Mercedes-Benz Actros MP4
De reeks Mercedes-Benz vrachtwagens vanaf 1981 brengt treffend de innovaties van de afgelopen tientallen jaren in beeld. Vrachtwagens die, voor hun tijd, stuk voor stuk innovatief waren. Simon Loos: “Wij proberen daarin altijd voorop te lopen, dus het nieuwste model met de nieuwste technieken te kopen. Dit kan ook wel eens tegen je werken vanwege kinderziektes, maar ik moet zeggen, daar hebben we met de laatste Actros eigenlijk geen last van gehad.” Dat er sinds de Mercedes-Benz NG 1926 veel is veranderd weet ook Arie van den Berg, al ruim dertig jaar in dienst bij Simon Loos. In zijn vrije tijd onderhoudt hij met een team van collega’s en oudgedienden achttien oldtimers van Simon Loos, waaronder de SK en NG. Momenteel is hij chauffeursbegeleider bij Simon Loos, voorheen was hij werkzaam als chauffeur/monteur. Zodoende reed hij op alle types Mercedes-Benz trucks, inclusief de nieuwste Actros: “In deze nieuwe auto’s word je echt in de watten gelegd. De techniek is sinds die eerste NG totaal veranderd. Je kunt deze Special Edition eigenlijk niet vergelijken met onze eerste Mercedes-Benz, de NG 1926. In de nieuwste Actros is alles vederlicht te bedienen en het stuurkarakter is fenomenaal.”
Mercedes-Benz Actros MP4
De relatie tussen Mercedes-Benz Nederland, bedrijfswagendealer Gomes en Simon Loos gaat verder dan alleen de aanschaf en het onderhoud van vrachtwagens. Zo is de ondersteuning door Mercedes-Benz om de Total Cost of Ownership (TCO) van trucks zo laag mogelijk te houden een belangrijk component. Bijvoorbeeld door een combinatie van de inzet van Mercedes-Benz telematicasysteem FleetBoard en Mercedes-Benz chauffeurstraining. Wim Roks, wagenparkbeheerder bij Simon Loos: “Zo’n zeventig procent van de ruim vijfhonderd vrachtwagens uit ons wagenpark is geleverd door Mercedes-Benz. De Actros is een zeer zuinige truck, maar een ander belangrijke factor van invloed is de rijstijl van onze chauffeurs. Training en coaching van onze chauffeurs is daarom cruciaal. Hierin ondersteunt Mercedes-Benz ons met de Driver Training waarmee chauffeurs gecoached worden op algemene punten als anticiperend rijden, maar waarin ze ook de specifieke voordelen van de Actros met bijvoorbeeld PPC (Predictive Powertrain Control) leren kennen en inzicht krijgen in FleetBoard. Ook is het vervolg belangrijk. Mercedes-Benz heeft ons geholpen met het opleiden van mentorchauffeurs die op verzoek van de afdelingsmanagers specifieke chauffeurs kunnen blijven coachen op de rijstijl. Dit maakt een enorm verschil in brandstofverbruik, schade en uitstoot.”
Mercedes-Benz Actros MP4
Simon Loos heeft naast het hoofdkantoor in Wognum ruim twintig vestigingen en standplaatsen in heel Nederland. Voor de specialisatie in warehousing beschikt het bedrijf inmiddels over 90.000 m2 opslagruimte. Angelique Loos: “Simon Loos is vooral bekend vanwege het transport. Dat komt natuurlijk vanwege de ‘rijdende visitekaartjes’ op de weg. We zijn echter niet alleen transportbedrijf, maar een volledige logistieke dienstverlener waar transport een onderdeel van is, naast de onderdelen warehousing en om- en verpakkingsbedrijf Simaro. Niet alleen binnen het transport is de TCO-gedachte belangrijk, maar ook binnen warehousing kijken we in alles waar we zuiniger met energie om kunnen gaan. Zo is er bij het ontwerp van het nieuwe warehouse in Tiel, dat in 2009 is gebouwd, bij alles nagedacht over energiebesparingen. Ook met het interne materieel hebben we, net als bij de trucks van Mercedes-Benz, modules op de voertuigen die precies bijhouden wat het rijgedrag van de chauffeur is en hoe het accuverbruik is.” De langdurige sterke partnership met Mercedes-Benz past volgens Angelique Loos volledig bij de kernwaarden van het bedrijf: “Omdat we een familiebedrijf zijn dat inmiddels door de derde generatie wordt gerund, is duurzaamheid automatisch deel van ons denken. We kijken niet alleen achterom naar voorgaande generaties, maar ook vooruit naar de generaties die komen, en streven dus altijd naar duurzame relaties met onze klanten en leveranciers, maar ook met hoe we ons verhouden tot de omgeving en het milieu.”
Mercedes-Benz Econic

Mercedes-Benz Actros MP1

Mercedes-Benz Actros MP2

Simon Loos

2 Comments

  1. c 28 oktober 2014 Reply
  2. Rick_Blaine 28 oktober 2014 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *