De truckspotter: Truckerstocht van Lions Club Alblasserwaard Souburgh


Scania L110
Het fotograferen van trucks ‘in het werk’ en tijdens diverse evenementen (de agenda vind je op www.truckfan.nl ) brengt voor de fotograaf dikwijls een waslijst vol uitdagingen. In de serie De Truckspotter neemt Jaco Terlouw je mee in de wereld van het truck spotten en truckfotografie. Jaco’s foto’s kun je zien op www.truckfan.nl.
Peterbilt 379
Evenementen waar de fotografie totaal ondergeschikt is aan het evenement zelf zijn de truckerstochten die door het hele land georganiseerd worden door chauffeursverenigingen en service clubs. Het plezier van de chauffeurs, hun passagiers en de toeschouwers vind ik vele malen belangrijker dan het maken van een mooie foto. Toch is er met de zorgvuldige tijdsplanning en het kiezen van de goede fotolocatie een aardige reportage te maken van de optocht.
Scania P340
Over de techniek van het fotograferen maak ik mij nooit zorgen. Ik fotografeer vrachtauto’s sinds 1981, waarbij ik voor grootste deel van de tijd een spiegelreflex camera gebruikte. Het tegenwoordig door mij op de DSLR gebruikte autofocus zoom objectief heeft een prettig reportage bereik, waardoor ik geen objectief hoef te wisselen op locatie. Uiteraard zijn aan het begin van de dag de lenzen gepoetst, de batterijen opgeladen en de geheugenkaarten geleegd.
Scania R520
Op zaterdag 30 mei was ik aanwezig tijdens de Truckerstocht van Lions Club Alblasserwaard Souburgh. De organisatie had een uitgebreide collectie trucks bijeengebracht. Uiteraard had ik mijn DSLR paraat om de meerijdende vrachtauto’s fotografisch vast te leggen.
Scania 143
Het evenement bracht de trucks letterlijk bij mij thuis door de straat. Toch heb ik ervoor gekozen om mijn foto’s op twee andere locaties te maken. Met een zonnige wolkenlucht was ik afhankelijk van de rijrichting van de stoet. In mijn straat zou ik de voorkant van de trucks in de schaduw fotograferen vanwege de west-oost rijrichting. Daarbij vind ik de beschikbare ruimte in de straat te beperkt om een mooie achtergrond in de foto’s te krijgen.
Scania 143
Ik heb ervoor gekozen om op twee verschillende plaatsen foto’s te maken. Mijn eerste locatie bevond zich op de grens van Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam. Met een fotopositie in een bocht aan de rechterzijde van de weg kon ik de bijrijderskant van de vrachtauto’s prima op de foto zetten. Na doorkomst van de ‘bezemwagen’ ben ik vertrokken naar de lunch locatie van de Truckerstocht. Bij Streekcentrum Ooievaarsdorp Het Liesvelt koos ik positie met de zon in mijn rug aan de linkerzijde van de weg. De chauffeurszijde van de trucks kon ik vanuit mijn standpunt prima fotograferen.
MAN TGX 2nd gen
Trucks fotografeer ik graag terwijl zij in beweging zijn. De onscherpte van draaiende wielen geeft net iets meer dynamiek aan de foto. Mooie bijkomstigheid is dat de achtergrond bewegingsonscherpte krijgt. De truck wordt hierdoor enigszins uit de foto gehaald. Mijn foto locaties gaven mij een optimale gelegenheid om de trucks vast te leggen terwijl zij nog reden. Natuurlijk heb ik tijdens de lunchpauze van de chauffeurs en hun passagiers de geparkeerde vrachtauto’s ook gefotografeerd.
MAN TGS 2nd gen
Het leuke van foto’s maken tijdens een Truckerstocht is het weergaloze enthousiasme van alle betrokkenen. Als fotograaf neem ik altijd een tijd voor een praatje. Daarbij staat niemand mij in de weg. Het gaat niet om de fotograaf, maar om de leuke dag van de passagiers. De trucks heb ik toch al op de foto tijdens het rijden, aan het einde van de dag heb ik de volledige optocht wel vastgelegd.
MAN TGX 1st gen

Mercedes-Benz Ecoliner

Volvo FH 3rd gen

Volvo FL6

Volvo FH 4th gen

Volvo FH 4th gen

Scania R440

Scania R420

Scania R500

Scania R500

Scania R520

Ginaf X4345-TSV

DAF XF Euro 6

DAF XF105

DAF XF105

DAF CF Euro 6

DAF 95XF

DAF A1600

Austin 6KBF

DAF XF105

MAN TGM 1st gen

MAN TGS 2nd gen

DAF XF105

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *