De Truckspotter: deel 4

Het fotograferen van trucks ‘in het werk’ en tijdens diverse evenementen (de agenda vind je op truckfan.nl) brengt voor de fotograaf dikwijls een waslijst vol uitdagingen. In de serie De Truckspotter neemt Jaco Terlouw je mee in de wereld van het truckspotten en truckfotografie. Jaco’s foto’s kun je zien op truckfan.nl.

Het fotograferen van trucks kan met name tijdens evenementen een buitengewoon frustrerende exercitie zijn. Daarom fotografeer ik vrachtwagens ook graag ‘in het werk’. Een foto van een truck met bewegingsonscherpte in de wielen geeft altijd een stukje extra dynamiek in de opname. De techniek van het fotograferen is redelijk eenvoudig, het vraagt echter enige oefening om de camera goed met de rijdende truck mee te bewegen. Ooit heb ik dit ‘meetrekken’ van de foto heel erg ‘old school’ geleerd op kleinbeeld negatieffilm met mijn  eerste analoge spiegelreflex camera. Iedere mislukte opname betekende onnodige kosten, dus kreeg ik het kunstje snel onder de knie. Met de komst van de digitale camera’s kost een mislukte foto niets extra. Bijkomend voordeel dat er veel meer foto’s gemaakt kunnen worden zonder het risico dat de film op is.

De foto’s ‘in het werk’ maak ik graag langs autowegen en autosnelwegen. Langs provinciale wegen en bij wegen binnen de bebouwde kom vind ik het minder plezierig om te fotograferen. De autowegen en autosnelwegen geven mij wat meer afstand tot de rijdende trucks. Door deze afstand heb ik de vrachtauto wat langer ‘in het vizier’ en kan ik het moment van afdrukken beter bepalen.

‘Zie je mij, zie ik jou.’ Wat tijdens de verkeerslessen op de basisschool onderwezen wordt door verkeersscholen en beroepschauffeurs is ook van toepassing op de truckspotter. Als jij mij ziet vanuit de cabine, zie ik jou ook achter het stuur. Mijn ervaring is dat de chauffeurs in het beroepsgoederenvervoer goede waarnemers zijn. Regelmatig wordt er door de man of vrouw achter het stuur een vriendelijke hand opgestoken of wordt met een lichtsignaal duidelijk gemaakt dat ik gezien werd.Tijdens de fotografie maak ik geen onderscheid in merken en/of land van registratie. Nederlandse, Belgische en Duitse chauffeurs zijn volledig gewend aan de truckspotter langs de snelweg. Ik fotografeer nagenoeg alle vrachtauto’s die ik tijdens het snelweg spotten voor mijn lens krijg. Echt heel kieskeurig ben ik niet, al gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar minder gangbare voertuigen en trucks in het zeecontainervervoer.

Waar het fotograferen tijdens evenementen en festivals altijd mooie gepoetste vrachtauto’s laat zien, is het letterlijk de dagelijkse praktijk die op de weg gezien wordt. In het werk wordt de auto nu eenmaal vies, dat hoort bij het gebruik van de truck. Op de foto vind ik het niet storend.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *