De Truckspotter: deel 5 – Jaco Terlouw vertelt over zijn camera’s

Het fotograferen van trucks ‘in het werk’ en tijdens diverse evenementen (de agenda vind je op truckfan.nl) brengt voor de fotograaf dikwijls een waslijst met uitdagingen. In de serie De Truckspotter neemt Jaco Terlouw je mee in de wereld van de truck fotografie. Jaco’s foto’s kun je zien op truckfan.nl.

De beste camera is degene die je bij de hand hebt, lees ik met enige regelmaat. Het is een waarheid die ook in de truck fotografie geldt. Mijn fototas pak ik steeds opnieuw in als ik ergens foto’s ga maken. Maar niet al mijn truckfoto’s maak ik vandaag de dag met mijn digitale spiegelreflex camera. Ik gebruik ook een digitale compact camera, een smartphone en een tablet pc voor mijn fotografie. Zeer sporadisch komt daar een foto gemaakt met de digitale videocamera bij. Bij hoge uitzondering maak ik dan nog wel eens een opname met een digitale midden formaat systeem camera; een gehuurde Hasselblad H4D.

Met de smartphone.

Met de tablet pc.

Met de digitale compact camera.

Met de digitale videocamera.

Met de Hasselblad.

Mijn ‘oude’ foto’s, opnamen van vóór 2003, zijn allemaal op kleurnegatieffilm gemaakt met één van mijn oude analoge spiegelreflexcamera’s. In de vrije uren scan ik tegenwoordig de negatiefstroken om de foto’s weer digitaal op mijn computer te krijgen. De kwaliteit varieert nogal. Deels door mijn gebrek aan ervaring in mijn beginjaren als truckspotter en deels door de invloed van de tijd op de negatieven. Gelukkig kan tegenwoordig met fotobewerkingsprogramma’s veel hersteld worden. De eerste jaren fotografeerde ik met het Oost-Duitse Praktica, van welk merk ik zowel de B200 als de BC3 daadwerkelijk versleten heb. Later stapte ik over op het Japanse Nikon, waarbij ik de meeste foto’s maakte met mijn Nikon F801s. 

Scan van instamatic negatief. Opname met Agfa Instamatic.

Scan van kleinbeeld negatief. Opname met Praktica B200.

Scan van kleinbeeld negatief. Opname met Praktica BC3.

Scan van kleinbeeld negatief. Opname met Nikon F801s.

Het merendeel van mijn truckfoto’s maak ik tegenwoordig met de digitale spiegelreflex camera, waarbij ik het merk Nikon trouw ben gebleven. Ik vind het plezierig werken met de verwisselbare objectieven en de maximale controle over de belichting. Met mijn drie zoomobjectieven kan ik werken in een kleinbeeld equivalent bereik van 12 mm groothoek tot en met 600 mm tele. Omdat de DX beeldsensor van mijn camera kleiner is dan de FX ‘full frame’ sensor is de camera beter hanteerbaar en lichter in gebruik. Toch kies ik er af en toe voor om de spiegelreflex thuis te laten en foto’s te maken met de compact camera. Voornamelijk als ik op reis ben biedt de compact camera veel voordelen, in het bijzonder in het gewicht van de handbagage. Voor mijn baan als marketing manager in de medische beeldvorming reis ik per vliegtuig in heel Europa, de Russische Federatie en de landen van het Gemenebest van Onafhankelijke staten. 

In Reykjavik, IJsland. Opname met de smartphone.

In Moskou, Russische Federatie tijdens Zdravookhraneniye 2014. Opname met de tablet pc.

In Baku, Azerbaijan. Opnamen met de digitale compact camera.


In Tblisi, Georgië. Opnamen met de digitale spiegelreflexcamera.

Afhankelijk van mijn zakelijke agenda en de bestemming van mijn reis probeer ik vaak toch enkele uurtjes aan mijn truckspot hobby te besteden. Georgië en Azerbaijan zijn exotische landen voor de truckspotter, maar dichterbij huis valt er ook genoeg te zien en te fotograferen. Mijn zakelijke standplaats is gesitueerd op een tamelijk saai industrieterrein in de Randstad, maar ook daar maak ik regelmatig een opname met de smartphone. 

Op industrieterrein Lansinghage, Zoetermeer. Opname met smartphone.

Is een (semi)professionele digitale camera noodzakelijk voor de (gevorderde) truckspotter? Eerlijk gezegd denk ik van niet. Ik ben van mening dat het belangrijker is dat wij kunnen genieten van onze hobby en dat wij onze foto’s kunnen delen op het prachtige, gratis (!) platform truckfan.nl. Een (semi)professionele camera geeft wel heel veel meer mogelijkheden voor de fotograaf, maar het vraagt kennis en ervaring om het maximale uit deze apparatuur te kunnen halen. De instelmogelijkheden op mijn digitale compact camera zijn minimaal, maar door het kennen van de beperkingen van deze camera zijn toch goede foto’s te maken. 

Onderweg in Lexmond. Opname met de digitale spiegelreflexcamera.

Tijdens Truckerstocht van Lionsclub Alblasserwaard Souburg 2015. Opname met de digitale spiegelreflex camera.

Ben jij (beginnend) truckspotter, is jouw fotografie budget krap of vind je al die instellingen zoals sluitertijd, diafragma en ISO erg moeilijk? Maak je dan alsjeblieft geen zorgen over jouw fotoresultaten. Fotograferen is zeer zeker te leren. Aan de ene kant door héél veel foto’s te maken en kritisch naar jouw eigen foto’s te kijken, aan de andere kant door goed te kijken naar het fotowerk van anderen. En vergeet niet: vragen staat vrij. We hebben het fotograferen allemaal moeten leren. 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *