De Truckspotter – Nederlandse streekbussen in Tblisi (deel 16)

Het fotograferen van trucks ‘in het werk’ en tijdens diverse evenementen (de agenda vind je op truckfan.nl) brengt voor de fotograaf dikwijls een waslijst vol uitdagingen. In de serie De Truckspotter neemt Jaco Terlouw je mee in de wereld van de truck fotografie. De foto’s die door Jaco gemaakt werden kun je zien op truckfan.nl.

Op alexmiedema.nl werd al eerder een blog geplaatst over een van mijn bezoeken aan de Tblisi in Georgië. De foto’s die te zien zijn in die blog maakte ik in het voorjaar van 2012. Ik was echter eerder ook al in deze interessante stad op de Kaukasus. In februari 2008 was ik voor het werk voor het eerst in Tblisi. De lokale vertegenwoordiging van het bedrijf waarvoor ik werkte was nog in oprichting. In de pauze tijdens mijn training in het Central Republican Hospital kon ik in de directe omgeving van de kliniek foto’s maken. ’s Avonds had ik alle tijd om op eigen gelegenheid de stad te verkennen.

Nabij het ziekenhuis ‘vond’ ik deze GAZ Volga M-21.


De aanwezige ambulances werden door mij niet vergeten. De Mercedes-Benz Sprinter en Hyundai H100 leken nauwelijks gebruikt.
Omdat ik het vervelend vind om in hetzelfde hotel eten als waar ik in verblijf ga ik ’s avonds altijd een stuk lopen op zoek naar een restaurant. Over het algemeen neem ik dan een fototoestel mee. Je weet immers nooit wat je onderweg tegenkomt

Al snel werd mijn aandacht getrokken door een zeer bekend motorgeluid. Tot mijn grote verrassing kwam er een bekende bus mijn kant oprijden. De gelede DAF-bus klonk bekend en zag er zo nodig nog bekender uit. Met een historie bij Westnederland, ZWN en Connexxion was Nederland ineens weer heel dichtbij. De lichtbak met de bestemming werd aangepast aan het bijzondere lokale schrift.Iets verderop kwam ik wederom een DAF-bus tegen. Ditmaal een voormalig Nederlandse streekbus met een Den Oudsten B88 carrosserie. Een lekke band, schering en inslag op de slechte wegen in Georgië, was reden tot onderbreking van de dienstregeling.

Hoewel optisch nog steeds Nederlands genummerd komen de wagennummers niet meer overeen met de oorspronkelijk gebruikte nummers.

Sinds 2004 zijn grote aantallen DAF-Den Oudsten streekbussen verkocht aan Georgië. De bussen voor Tblisi werden in Nederland technisch nagekeken en opnieuw gespoten. Ik vond het een leuke spot in een land waar ik deze bussen niet direct mee had geassocieerd.
De DAF-bussen hadden een zwaar leven in het drukke verkeer van Tblisi. Tijdens mijn latere bezoeken aan de stad vanaf 2012 heb ik geen enkele DAF-bus meer gespot.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *