Scania Nynas Truck Racing Team

De Zweedse transporteur Rolf Björk was één van de eerste deelnemers in het Europese truck racen. Vanaf 1984 reed hij mee in alle Europese wedstrijden en de Britse competitie, maar zijn standaard Scania LS140 bleek niet competitief in het sterke deelnemersveld. Björk pakte de zaken professioneel op. Hij kocht een Scania T142 en bouwde op basis van deze trekker een race truck. Het Zweedse brandstofmerk Nynas werd hoofdsponsor van het team.

Scania T142

Scania T142

Een Scania R112M diende als racetransporter voor de torpedo.

Scania 112

Rolf Björk werd Europees kampioen truckracen in 1988 (Class C)

De activiteiten van Rolf Björk bleven niet onopgemerkt bij de competitie. De Scania race truck van Andrew Levett was geïnspireerd op de Scania van Björk.

De baas van het Britse transportbedrijf Birds, Graham Levett, besloot dat zijn bedrijf aan het einde van 1986 als transportbedrijf betrokken zou blijven bij truckraces. Het raceteam zou hiervoor geen gebruik maken van één van de vrachtauto’s uit het eigen wagenpark. In plaats daarvan bouwden ze een racetruck voor Levett’s zoon, Andrew, om mee te strijden voor het Europees Truck Race kampioenschap. De heren Levett vertrokken samen met hun monteur, Andy Young, naar Nederland om naar een gebruikte Scania T142 uit 1982 te kijken.

Dat het een Scania moest worden stond bij vertrek uit Groot-Brittannië al vast. De mannen waren bijzonder onder de indruk van de Scania gereden door de Zweedse coureur Rolf Björk. De Nederlandse truck, met een half miljoen kilometers op de klok, was netjes en goed verzorgd, dus brachten ze de vrachtauto terug naar hun basis in Warley, in de buurt van Birmingham.

De eerste taak was om de 6×2-asconfiguratie te veranderen in een 4×2-opstelling. Een Fuller-versnellingsbak met negen versnellingen werd gekoppeld aan de V8-motor. Het 14-liter dieselblok werd door Andy Young gestript en zorgvuldig herbouwd met gehoonde cilinders en gepolijste lagers. Door Youngs expertise werd ongeveer 1050 pk uit het blok getoverd. De Scania van Birds werd uitgerust met aluminium Aspect-velgen die zijn voorzien van Pirelli low-profile banden.

Scania T142

Scania T142

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *