[video] Janus van Kasteren wint proloog Morocco Desert Challenge


De proloog van de Morocco Desert Challenge zit erop. De eerste 77 kilometer op en rond het strand van Plage Blanche bood meteen genoeg stof om over na te praten. De titelverdediger bij de wagens, Southracing piloot Tomas Ourednicek, crashte op 200 meter van de finishlijn. Bij de trucks greep Janus JR Van Kasteren de leiding, voor Ales Loprais en Mammoet Rally Sport-teamgenoot Martin Van den Brink. Bij de moto’s ging de overwinning naar de Portugees op zijn 450 KTM Rally Replica Mario Patrao, voor Maikel Smits en de Belg van Nomade Racing, Gilles Vanderweyen.

Goed begin van MDC voor Maikel Smits
De eerste etappe van de Morocco Desert Challenge is bij de motoren gewonnen door Mario Patrao (105). De Portugees wist net voor de finish van de 77 kilometer lange eerste etappe op het strand van Plage Blanche Maikel Smits (103) te passeren. Die had op zijn beurt de voor hem gestarte Belgen Gilles Vanderweyen (102), die derde werd, en Olivier Scheen (101) ingehaald. Smits werd zodoende tweede.

Maikel Smits: “Ik moest weer even wennen aan de snelheid, maar ook aan de stenen. Er zat al vrij snel in de proef een vrij technisch stuk in met veel gladde stenen. Daarom ben ik voorzichtig begonnen. Ik heb op ongeveer 25 kilometer een klein navigatiefoutje gemaakt, doordat ik niet goed begreep wat de roadbookmaker nou precies bedoelde. Ik ben iets te vroeg naar rechts gegaan, maar kwam toch op het goede pad uit. Het tweede deel van de proef was een stuk met een rivierbedding en wat kleine waterdoorwadingen. Erg leuk en mooi om te rijden. Het ging best lekker. Beter dan ik had verwacht, omdat ik wat voorzichtig was. Een mooi begin.”

304 Michiel Becx/Edwin Kuijpers
Michiel Becx: “Omdat deze auto niet is gebouwd voor wedstrijden als deze, was ik in het begin een beetje bang voor de stenen, maar dat ging best goed. Het slot was ideaal voor ons: 25 kilometer plankgas op het strand, daar is deze buggy dan weer wel voor gemaakt. Het was geen moeilijke etappe, ook niet lang met 77 kilometer, maar alles zat erin. Zelfs zoveel waterdoorwadingen – en diepe bovendien – dat het water in mijn broekzak stond. Om er weer even in te komen was dit een perfecte proef. Een fijn beginnetje zo, met ook nog eens een mooi resultaat.”

Stéphane Henrard (306) “Een echte rotdag”
De Belgische DunBee-piloot Stéphane Henrard hoopte om in de editie van 2018 de pech van 2017 door te spoelen, maar daar lijkt hij voorlopig niet in te slagen. Integendeel zelfs.
“We beleefden een echte rotdag,” verklaart hij na afloop van de proloog. “Na 10 kilometer konden we de Nissan Navara van nummer 305 (Jan Mooij, Moditech) inhalen, maar hij wilde niet opzij. Zoals hoort in zo’n situatie gebruikten we onze Sentinel, een alarmsysteem dat de voorliggende rijder aanmaant om plaats te maken, maar daar gingen ze niet op in. Keer op keer op keer! Het is schandalig. We reden kilometers lang in het stof, en probeerden allerlei manoeuvres om hem voorbij te steken. Zo raakten we ook even van de route af, en verloren we nog meer tijd. Ik heb klacht ingediend bij de jury, die onze Sentinels zal uitlezen. We zullen zien hoe dit afloopt, maar een goede start is het niet.”

Janus van Kasteren grijpt zijn eerste kans in MDC
Een Mammoet Rallysport-truck op 1 is geen verrassing in de Morocco Desert Challenge. Maar wel als het die van Janus van Kasteren jr is. Van Kasteren (508) was ruimschoots de snelste van de dag, met Ales Loprais (506) op 2 en Martin van den Brink (501) ‘pas’ op de derde plaats. De snellere trucks hadden weinig problemen met de 77 kilometer lange eerste etappe bij Plage Blanche. De trucks in het achterveld hadden echter grote moeite met de steeds dieper wordende waterdoorwadingen. Een paar zaten vanavond laat nog altijd vast.
Janus van Kasteren: “Ik was even bang dat ik vast kwam te zitten. Ik zag overal auto’s staan in de modder en ben er plankgas doorheen gegaan. Ik ben zo hard van start gegaan dat ik na 10 kilometer al bij William de Groot was, die ook meteen opzij is gegaan. Ik heb me vandaag absoluut niet ingehouden. Ik wilde per se voor de tweede etappe ver vooraan starten, omdat ik wist dat er nog een paar van die doorwadingen zouden komen, dus ik ben ervoor gegaan. Gelukkig zijn ze geschrapt, want dat had echt niet gekund. Het was goed dat de eerste etappe maar 77 kilometer was. Voor mijn navigator Erwin van den Bosch is het de eerste keer in de Renault. Dat maakt veel uit, want met de Renault gaat het veel harder dan met de DAF, dus voor de navigator is het heel anders. Dat hij nu de tweede etappe moet openen, zonder sporen die als bevestiging kunnen dienen, wordt wel spannend, maar dat kan hij wel hoor.”

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *