Van den Brink wint etappe met uitgeklede truck

De sportieve honger van Mammoet Rallysport is nog niet gestild. Vandaag boekte Martin van den Brink zijn tweede dagsucces in de Morocco Desert Challenge. Na twee eerdere ritzeges van Janus van Kasteren staat de teller voor het Veluwse rallyteam voorlopig op vier. Er volgen nog twee etappes.

Foto Iep van der Meer.


Martin van den Brink toonde zich vanmiddag uiterst content met de etappezege. In de rit over 306 kilometer van Merzouga naar Boudnib kon de kopman van Mammoet Rallysport in een goed ritme en onverstoorbare cadans naar de finish. ,,We hebben een strak tempo gereden zonder enkel risico. Het ging soepel en het navigeren van Wouter de Graaff was perfect.’’

Dat de Renault Sherpa na vijf dagen Marokkaanse hobbels, keien, kuilen en stenen niet helemaal okselfris meer is deerde Van den Brink en zijn co-piloten allerminst. ,,De serviceploeg heeft gisteren weer goed werk geleverd. Er is veel gelast en geïmproviseerd. We houden er wel rekening mee, maar het is geen hele grote belemmering als de route tenminste niet heel erg slecht is.’’

‘Snelheid was uitstekend’
Vandaag opende het rallyfeestje in het zand. ,,In het begin waren er een paar leuke duinen. We hebben al vroeg in de etappe Janus uit het zand getrokken en even later ook Gert Huzink.’’ Nadat Martin, Wouter en Mitchel hun ANWB-taken hadden volbracht werd de jacht geopend op Ales Loprais. ,,Ik denk dat hij een keer iets verkeerd is gereden. We kregen hem in het vizier en hebben hem ingehaald. De snelheid was uitstekend, want Loprais heeft niet meer geprobeerd om ons weer in te halen.’’

De 47-jarige Harskamper bracht vroeg in de middag de Renault met een voorsprong van 6 minuten en 20 seconden over de finish in Boudnib. ,,Ik ben natuurlijk blij dat we 6 minuten hebben teruggepakt. Aan de andere kant weet ik ook dat het verschil wel een kwartier had kunnen zijn als we Janus en Gert niet hadden hoeven te helpen.’’

‘Druk op Loprais houden’
De komende twee etappes zal Martin zijn strijdplan niet of nauwelijks wijzigen. ,,We blijven op deze manier doorgaan. Op een gecontroleerde manier met een goede snelheid hopen we de druk op Loprais te houden.’’ De achterstand van de Mammoet-mannen op de Tsjech bedraagt 31.07. ,,Er kan altijd nog iets gebeuren. We geven sowieso nooit op.’’

Foto Rallymaniacs.


De etappe van zaterdag telt meer dan 400 kilometer. De karavaan trekt richting het noorden van Marokko. Na het zand en de duinen van Zuid-Marokko volgen nu de valleien met hun panoramische landschappen. De route bestaat volgens de organisatie uit ‘een fantastische mix van slingerende WRC pistes, technische stukken en weidse vlaktes.’ De slotetappe van zondag is nog 200 kilometer lang. ,,We gaan gewoon proberen om de etappe te winnen en dan zien we wel wat de concurrentie doet. Meer kunnen we niet doen,’’ aldus een realistische Martin van den Brink.

De teameigenaar zag vanmiddag Janus van Kasteren, Erwin van den Bosch en Frank van Hoof als tiende finishen. Janus moest mede door een graafpartij (“stom van me, gewoon eigen schuld”) in de duinen vandaag 1.06.30 uur toegeven op Martin van den Brink. In het klassement staat Janus rond de achtste plaats. Met twee dagzeges op zak en nog twee etappes voor de boeg is het vertrouwen van de Veldhovenaar groot genoeg om een aanval richting de top vijf te mogen verwachten.

Tekst: Berry Kamphorst

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *