Van Kasteren rijdt Loprais en vd Brink voorbij naar derde etappeoverwinning

De laatste etappe in de Morocco Desert Challenge leverde niet één maar zelfs twee dagzeges op. Janus van Kasteren won de slotrit. Martin van den Brink kreeg voor de start te horen dat hij in de zevende etappe 5 minuten compensatietijd kreeg. Dat was meer dan voldoende om de oorspronkelijke 28 seconden achterstand op Loprais om te zetten in de winst in de zevende etappe.

,,We kregen die bonustijd omdat Loprais bij de tussenstop wel zijn banden had laten wisselen met behulp van zijn serviceploeg. Wij hadden begrepen dat het niet mocht. Volgens de reglementen is dat ook zo. Op deze manier werden wij gecompenseerd voor het voordeel dat Loprais had met zijn verse banden.’’

De equipe van Mammoet Rallysport kan met opgeheven hoofd terugkeren uit Marokko. Na de dubbelslag in het laatste weekend staat de teller op zes dagzeges. Martin en Janus, die beiden voor een maximaal resultaat konden rijden, verdeelden die buit broederlijk.

De derde ritzege voor Janus, Erwin van den Bosch en Frank van Hoof vormde een mooie beloning voor een uitstekende rally. In de 200 kilometer naar Oujda liet Van Kasteren er geen gras over groeien. Janus galoppeerde in de Renault K520 als een jong veulen over de Marokkaanse steppe. Zijn voorsprong op Roeland Voerman, de verrassende nummer twee, bedroeg ruim 3 minuten.

Martin, Wouter de Graaff en Mitchel van den Brink gaven vandaag 5.53 toe op hun teamgenoten van Mammoet Rallysport. Martin had graag de vierde etappezege op zijn lijstje laten bijschrijven, maar kleine problemen en een navigatiefout voorkwamen dat. ,,We hadden te kampen met een kapotte schokbreker en van één van de banden was het loopvlak totaal verdwenen. We konden door deze problemen niet meer pushen. We wilden natuurlijk wel de finish halen.’’

In het algemeen klassement kwam de tweede plaats voor Martin geen moment meer in gevaar, Koploper Ales Loprais reed in de laatste rit zonder risico de overwinning naar huis. De Tsjech hield uiteindelijk 23.31 over op de formatie van Martin van den Brink. Janus en zijn manschappen eindigden als zesde algemeen. Met drie ritzeges op zak zal Van Kasteren met een voldaan gevoel terugkeren naar Veldhoven. In de laatste etappe

‘Zonder gekke dingen drie keer gewonnen’
,,We hebben zonder gekke dingen te doen beiden drie keer gewonnen. De technische tegenslagen in het begin van de rally hebben voorkomen dat we met twee equipes op het podium staan. We hadden graag gewonnen, maar een tweede plaats achter Loprais en de wetenschap dat het goed zit met de racesnelheid kunnen we met vertrouwen vooruit kijken naar de komende rally’s. In de Silk Way Rally, in juli, hopen we ons weer van voren te laten zien,’’ aldus een tevreden Martin van den Brink.

Vanavond is de prijsuitreiking in Saïdia aan de rand van het strand van de Middellandse Zee. De organisatie van de Morocco Desert Challenge viert tevens het 10-jarig jubileum. Vanaf morgenochtend keren de meeste deelnemers weer terug naar huis.

Tekst: Berry Kamphorst
Foto: Rallymaniacs

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *