Het transport van Beaphar

Tekst en foto’s: Marco Havers.

Beaphar, is een Nederlandse fabrikant van een uitgebreid assortiment van genees- en verzorgingsproducten voor huisdieren. Tevens maken zij ook voeding voor vogels, konijnen en knaagdieren. Zij vierden in 2017 het 75 jarig jubileum. Het bedrijf is gevestigd in Raalte op drie locaties, heeft wereldwijd 86 verkooplocaties en 500 medewerkers. Ze willen in 2025 marktleider zijn in Europa.
Scania 94
Beaphar is in 1942 opgericht door Bernard Aa. Hij legt in die jaren, als plaatselijk molenaar, drogist, pionier en ondernemer de basis voor de internationale onderneming Beaphar. De naam Beaphar verwijst naar hem: BErnard Aa PHARmacie. Het begon met kindermeel en de ‘Bea 5 minuten pudding’ (soort kinderpap), gevolgd door chocoladepudding en –hagelslag.

Het eerste veterinaire Beaphar product is: Staupecid. Een homeopatisch preparaat voor honden. Tussen 1950 en 1960 gaat Beaphar zich meer en meer bezighouden met de productie van genees- en verzorgingsmiddelen voor kleine huisdieren en wordt uiteindelijk helemaal overgestapt. In 1975 is er een overname van de Koninklijke Draisma van Valkenburg in Leeuwarden; producent van levertraan.
Scania 92
Onder leiding van Henk Aa (zoon van Bernard Aa) worden vanaf de jaren ’70 verschillende overnames gedaan en maakt Beaphar een flinke groei door. Hij introduceert in 1983 een van de bekendste Beaphar producten; de vlooienband. In 1993 is er een belangrijk moment. Na 8 jaar worden vlooiendruppels geregistreerd. Beaphar is één van de eerste bedrijven met deze unieke registratie.

Inmiddels staat Daan Aa (3e generatie) aan het roer. Het Beaphar assortiment bestaat tegenwoordig uit meer dan 500 producten en wordt in meer dan 86 landen verkocht.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *