Mensen met een mening: de nieuwe DAF XF, XG en XG+ – Jaco Terlouw

DAF prototype

Na een lange periode van wachten werd deze week door DAF Trucks de nieuwe generatie vrachtwagens voor het zware (internationale) wegvervoer geïntroduceerd. De onthulling maakte een einde aan speculaties gebaseerd op zwaar gecamoufleerde zwarte veldtesters en de lichter vermomde evaluatievoertuigen.

DAF prototype

Vanaf het begin keek ik (Jaco Terlouw, red.) geïnteresseerd naar de foto’s en volgde ik gefascineerd de reacties op Social Media. Ik viel van de ene verbazing in de andere door de sterk wisselende emoties die zonder schaamte geplaatst werden.

DAF prototype

Liefhebbers van de auto’s van de Brabantse vrachtautofabrikant waren vrijwel zonder uitzondering unaniem enthousiast over de nieuwe DAF, zelfs al was er door de camouflage nog maar weinig van de uiteindelijke versie te ontdekken.

DAF prototype

Met name de fans van één van de twee Zweedse truckmerken lieten zich vooral negatief uit over de nieuwe zware vrachtwagens uit Eindhoven. Ook deze mening werd 100% gebaseerd op foto’s van de zwarte veldtesters. ‘Lelijk hok’ was nog het minst negatieve wat ik las in de commentaren van de professionals in het Nederlandse goederenvervoer.

DAF prototype

Ook de vergelijkingen met, zonder uitzondering, de overige zes grote Europese truckmerken zijn typerend. De opmerkingen ‘Dit is gestolen van die’ en ‘dat is gekopieerd van deze’ heb ik meerdere keren voorbij zien komen.

DAF XF 2021

Social Media is er al lang om bekend een vergaarbak te zijn van ongefundeerde meningen waarop een sociaal filter ontbreekt. De opmerkingen op de nieuwe DAFs zijn hier (helaas) geen uitzondering op.

DAF XF 2021

Nu de officiële introductie achter de rug is, vind ik dat DAF Trucks een mooie vrachtwagen op de weg gezet heeft. Ondanks de eerdergenoemde vergelijkingen vind ik de XF, XG en XG+ zeker een eigen identiteit hebben.

DAF meerdere

De nieuwe generatie vrachtwagens zal niet ieders smaak zijn, maar het is een concept wat veel potentie heeft. Het wachten is op de eerste afleveringen aan eindgebruikers om de trucks in hun natuurlijke habitat en in de kleuren van de transportbedrijven te kunnen aanschouwen.

Tekst: Jaco Terlouw.
Beeld ter illustratie: truckfan.nl

4 Comments

  1. Lucas Ensing 11 juni 2021 Reply
  2. Paul 11 juni 2021 Reply
  3. Henk Limburg 12 juni 2021 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *