DAF XT op kleine schaal (1:87) door Arnold Tamminga

Vlak na de onthulling van de DAF XT van A. Jansen B.V. uit Son in 2012 ontstond het idee om er een model van te maken. Zonder de auto gezien te hebben, maar met hulp van alle foto’s op internet (en de bekende afmetingen van de XF105) een rastertekening gemaakt, zodat ik de vorm van de neus kon overbrengen op kunststofplaat van 1mm en een schaaltekening (op millimeterpapier). Vervolgens de neus in 3 delen verdeeld: de grill en het deel van de motorkap daar achter en de 2 delen resp. links en rechts daarvan. Vervolgens zijn de linker en rechterdeel ieder in 6 plakjes opgedeeld, uitgesneden en samengeplakt. Het tussendeel zijn 4 laagjes die trapsgewijs zijn geplakt, zodat de ruwe vorm er inkomt. Daarna heel veel vijlen, schuren (met korrel 1000, 1200 en 1600) en plamuren met een goedje dat de modelbouwers Putty noemen. Omdat de opstaptreden voor de vooras zijn blijven zitten, zitten de deurverlengers ook aan de motorkap. Die worden dus ook toegevoegd.

Als de vorm van de motorkap goed is, wordt deze pas gemaakt op de cabine van een XF105 van Herpa. Hiervan is de grill weggezaagd, evenals de deurverlengers. Dit gaat met veel passen, meten, vijlen en schuren.

Naast de motorkap zijn er nog 2 onderdelen nodig: een nieuwe cabine steun (omdat de cabine naar achteren is verplaatst) en de sideskirts. De sideskirts van Herpa zijn te kort voor dit lange chassis, en twee setjes worden samengevoegd tot één, inclusief het maken van de opstaptreden en het dichtmaken van de opening van de uitlaat. (Bij de onthulling zat de uitlaat nog op de originale plek, achter het linkervoorwiel, maar dat is bij de XT precies onder de deur van de chauffeur. Dit is opgelost met een staande uitlaat achter de cabine). Tijdens de bouw van de kit woonde ik nog in Heemskerk en had ik de XT nog nooit in het echt gezien.

Nadat alle onderdelen goed pasten, zijn deze via Cor van der Meijde (rip) naar een afgieter gestuurd. De kits kwamen uiteindelijk in 2017 op de markt, inclusief decals en een handleiding die kon worden gedownload.


Model, tekst en foto’s hier boven door Arnold Tamminga.
DAF XT
DAF XT
DAF XT
DAF XT

3 Comments

  1. appi 3 oktober 2023 Reply
  2. Paul Gravemaker 4 oktober 2023 Reply
  3. Arnold Tamminga 8 oktober 2023 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *