Beate Uhse

In Aachen onder andere bij de Beate Uhse geweest. Alhoewel het voor zover ik weet een volledig zusterbedrijf van ‘onze’ Volendammer Christine Le Duc is, is de sfeer er toch totaal anders. Bij ons staan er meestal jonge vrouwen in de winkel bijvoorbeeld, hier waren het een dame die zelfs met een koltrui er uit zag al een sm meesteres, en twee prototype ‘vieze oude mannetjes’. En waar ik in Nederland vooral vrouwen in de winkel tegen komen, waren het nu vooral jongens van rond de twintig schat ik? De winkel staat te koop overigens, alleen het pand, of compleet met inhoud. Misschien een leuke nieuwe carrière? Het huisnummer is al perfect voor zo’n winkel in ieder geval!

De carrière van mevrouw Uhse zelf is wel een bijzondere overigens. Als 17-jarige haalde ze haar pilotenpapieren in de jaren ’30 en werd een stuntpiloot. Tijdens WO2 vloog ze gevechtsvliegtuigen, aan het eind van WO2 verongelukte haar man en bleef ze als 24-jarige weduwe achter met haar zoon, zonder werk, want ex-Luftwaffepiloten mochten niet in de burgerluchtvaart aan de slag. Daarom begon ze met handelen op de zwarte markt, waar ze veel vragen van vrouwen kreeg over erotiek en sexualiteit. Ze begon met het verspreiden van een pamflet over vruchtbaarheid en gezinsplanning, en dat mondde uit in ’s werelds eerste ‘sexshop’. Nog tot vandaag de dag is Beate Uhse AG het grootste bedrijf op dat vlak, waar mevrouw zelf tot haar dood in 2001 nog aan het roer stond.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *