MZKT-8003

Nee, er is geen kat over mijn toetsenbord gelopen bij het typen van de titel, deze blog gaat daadwerkelijk over de MZKT 8003. MZKT is de afkorting voor “Minsk Wiel Tractor Fabriek” (maar dan in het Russisch uiteraard), het is ontstaan als geheime/speciale/zware afdeling van MAZ, maar nu is het al jaren zelfstandig, en ook niet zo heel erg geheim meer. MZKT trucks zien we ook hier regelmatig op tv, ze bouwen veel chassis voor Russische raketlanceerinstallaties. Ze bouwen gelukkig ook meer vredelievende producten, zoals deze MZKT-8003. Deze is ontwikkeld voor de olie-industrie. De motor is een 550 pk sterke Caterpillar C15 motor, deze drijft via een Allison automaat alle 12 wielen aan. Het gevaarte kan in totaal 75 ton meetorsen. De cabine komt van de BELAZ-74212 vliegveldtrekker. Foto’s en info met dank aan Машинный парк.
MZKT 8003MZKT 8003

One Response

  1. Jan Boonstra 20 augustus 2014 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *