Porsche 959 viert 30-jarig jubileum op Techno-Classica 2015

Porsche 959
Porsche viert op de Techno-Classica in Essen (15-19 april) de dertigste verjaardag van de Porsche 959. De eerste supersportwagen van het merk was zeer succesvol in rally’s en op het circuit. De straatversies spreken tot op de dag van vandaag zeer tot de verbeelding. Porsche Classic toont op de Techno-Classica een 959 die in opdracht van een Arabische prins is gebouwd. Daarnaast zijn de spotlights gericht op een unieke Porsche 356 B Carrera 2.

De Porsche 959 debuteerde in 1985. Deze eerste supercar ter wereld liet zien waartoe Porsche in staat was. De 959 was zeer gestroomlijnd (Cw: 0,31) en beschikte over vierwielaandrijving. Zijn zescilinder bi-turbomotor leverde een vermogen 331 kW/450 pk, goed voor een topsnelheid van 317 km/h en een sprint van 0-100 km in maar 3,4 seconden. Daarmee was de 959 de snelste productieauto van dat moment. Ook door zijn productieaantal was en is de 959 zeer exclusief: in totaal zijn er maar 292 exemplaren gebouwd.
Porsche 959
Sportiviteit en exclusiviteit
De 959 bewees ook onder extreme omstandigheden zijn potentieel: in 1986 was hij goed voor de eindoverwinning in de Parijs-Dakar Rally. Rond die tijd werden ook zeven extra exclusieve 959 modellen gebouwd, stuk voor stuk met unieke kleurstellingen voor in- en exterieur. Het exemplaar dat werd gebouwd voor een Arabische prins is te zien op de Techno-Classica. Opvallend aan dit model zijn de uitgebreide lederen bekleding, het gebruik van wortelnotenhout en de familiewapens op stuur, pookknop en wielen. De uiteinden van de uitlaten zijn van goud. Deze 959 wordt op de Techno-Classica geflankeerd door de Porsches Carrera GT en de 918 Spyder, die met hun hightech opzet geestverwanten van de 959 zijn.
Porsche 959
Slechts één gebouwd: 356 B Carrera 2 met hardtop én schuifdak
Een andere publiekstrekker is de 356 B Carrera 2 uit 1962, die momenteel wordt gerestaureerd door Porsche Classic. De auto stamt uit een serie van 34. Van die modellen is deze auto de enige waarbij in de hardop een elektrisch bediend schuifdak is geïntegreerd. De unieke 356 heeft een 2-liter motor met 130 pk, goed voor een sprint van 0-100 in 9,4 s. Dat maakte hem tot de snelste sportwagen van zijn tijd.
Porsche 959

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *