Met een nieuwe Caddy aan het gas?

De nieuwe Volkswagen Caddy en Caddy Combi zijn er ook in de vierde generatie in EcoFuel-uitvoering. De nieuwe 1.4 TGI-motor voldoet aan de Euro 6-norm. Hij is geschikt voor CNG (Compressed Natural Gas – aardgas), maar ook voor Groengas (van biologische herkomst) en benzine. Vergeleken met hun voorgangers zijn de nieuwe EcoFuel-modellen maar liefst 28% zuiniger en 25% krachtiger. Daar komt bij dat aardgas 45% goedkoper is dan benzine én de EcoFuel-modellen komen in aanmerking voor verschillende regionale subsidiemogelijkheden en de MIA investeringsaftrek.
VW Caddy
De nieuwe 1.4 TGI motor van de Caddy en Caddy Combi EcoFuel levert 81 kW/110 pk en is daarmee goed voor prima prestaties. Vergeleken met zijn 2,0-liter voorganger is hij maar liefst 28% zuiniger geworden en heeft hij een 25% hoger koppel. De 1.4 TGI is moderner van opzet en wordt standaard geleverd in combinatie met een zesversnellingsbak (voorganger: 5-bak) en een start/stop-systeem inclusief ‘terugwinning’ van remenergie (recuperatie). Het gemiddelde verbruik van de Caddy EcoFuel komt uit op 4,1 kg aardgas/100 km (voorganger: 5,7 kg/100 km). Dit komt overeen met een CO2-uitstoot van 112 g/km (voorganger: 156 g/km). De verbruik- en CO2-waarden voor de grotere Maxi-uitvoeringen liggen fractioneel hoger.

Ruimere actieradius
De Caddy en Caddy Combi EcoFuel beschikken over vier gastanks die veilig en plaatsbesparend onder de wagenvloer zijn gemonteerd. Net als in de voorganger bedraagt de capaciteit circa 26 kg aardgas. Door het lagere verbruik is de actieradius aanzienlijk toegenomen: van 440 naar 610 km op H-gas. De grotere Maxi-uitvoeringen hebben een tankcapaciteit van circa 37 kg, goed voor 760 km op H-gas (voorganger: 550 km). Voor noodgevallen is er een benzinetank van 13 liter beschikbaar.
VW Caddy
Groengas: voordelig en nog milieuvriendelijker
Bij de helft van de nu al 135 Nederlandse CNG-tankstations wordt standaard Groengas getankt. Groengas heeft dezelfde eigenschappen als aardgas. Het is echter van biologische oorsprong en daardoor is de CO2-uitstoot nog eens 72% lager dan die van aardgas. Een kilo aardgas/Groengas kost circa 1,07 euro. Een ‘volle tank’ voor een Caddy EcoFuel komt daarmee op zo’n 28 euro (40 euro voor de Maxi). Ook in omringende landen is er tegenwoordig een goede aardgas-/Groengas-infrastructuur. Een Caddy (Combi) EcoFuel komt in 2015 in aanmerking voor de MIA investeringsaftrek. Daarboven zijn er verschillende regionale subsidiemogelijkheden – de Volkswagen Bedrijfswagens-dealer kent alle details. Het voordeel van rijden op Groengas kan via de website van Groengas Nederland worden berekend.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *