Typenkompass Radfahrzeuge der Bundeswehr


Titel: Typenkompass Radfahrzeuge der Bundeswehr
Subtitel: seit 1956
Auteur: Karl Anweiler/Manfred Pahlkötter
Uitgeverij: Motorbuch Verlag
Jaar eerste druk: 2010 (2e Auflage)
ISBN: 978-3-613-03109-8
Land van oorsprong: Duitsland
Formaat: 14×21 cm, waar mogelijk in kleur, paperback, 128 pagina’s
Aanschafprijs: €14,95
Te koop bij: Technik Museum Sinsheim

Met de ‘Typenkompass’ reeks heeft Motorbuch Verlag een succesvolle reeks pockets in huis, elk opgebouwd volgens hetzelfde principe. Eerst een kort hoofdstukje met een introductie, daarna wordt per pagina een voertuig voorgesteld, deze voertuigen staan binnen hoofdstukken op een logische (vaak chronologische) volgorde.

Het deel wat we nu in handen hebben gaat over de na-oorlogse wielvoertuigen van de Bundeswehr. Natuurlijk kun je in 128 pagina’s niet alle voertuigen die het Duitse leger ooit heeft gehad kwijt, maar door de handige keuze van de besproken voertuigen, ben je met dit boek toch wel in staat het overgrote deel te herkennen.

Na de Tweede Wereldoorlog mocht Duitsland (officieel toen nog de BRD natuurlijk) pas in 1956 weer een eigen leger hebben. Hierdoor verschilt het Duitse leger van dat van de meeste andere landen. Waar daar geleidelijk aan voertuigen werden vervangen, vaak veteranen uit diezelfde Wereldoorlog, werd in de BRD in 1956 in één keer een gigantische hoeveelheid voertuigen in diverse klassen besteld. Dit noemt men de ‘eerste generatie’. Een jaar of 20 later waren de technieken weer zo ver gevorderd dat alles en masse weer werd vervangen, nu door voertuigen van de ‘tweede generatie’. Inmiddels zijn bijna al deze voertuigen de afgelopen 10 jaar ook weer vervangen, door (je raad het al) de derde generatie. Deze wijken wel af van de vorige twee generaties. Men koopt ze niet meer, maar least ze. Bovendien zijn het vaak geen specifieke legervoertuigen meer, maar gemilitariseerde versies van civiele voertuigen. Niet zelden zijn ze niet eens groen gespoten, maar groen gewrapt. Ook het Duitse leger moet tegenwoordig op haar centen letten.

In het boek is een mooie mix voertuigen te vinden. Van de lichtere voertuigen (Iltis) via de iets zwaardere (Unimog) naar de giganten van onder andere Faun. Speciale aandacht is er voor pantserwagens op wielen en, mijn favorieten, de diverse voertuigen die op de vliegvelden van de Bundeswehr gebruikt zijn.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *