Leeuwarderadeel dwarsboomt toerisme


Een legendarische term uit de recente Friese geschiedenis is ‘It Dockumer Lokaeltsje’, de lokaalspoorweg in het noorden van Fryslân. Het laatste stuk stuk spoor, tussen Leeuwarden en Stiens, is nog tot eind jaren ’90 in gebruik geweest. Een groot deel van mijn jeugd heeft zich rond dit spoor afgespeeld, dus toen ik hoorde van de plannen van ondernemer Chris Rijff, was ik erg verheugd. Chris wil een spoorfiets inzetten tussen Jelsum en Stiens. Na een eerste tegenslag, het spoor werd weggehaald terwijl de plannen al helemaal klaar waren, streed Chris dapper verder. Er werd een overeenkomst met de gemeente bereik, de spoorfietsen zouden komen. Maar de gemeenteraadsverkiezingen gooiden roet in het eten. De partijen die nu in de coalitie zitten, CDA, PvdA en VVD, hebben een eigen plan, die willen een wandelpad daar. Om hun eigen plan door te duwen, wordt geen enkele methode geschuwd, schaamteloos worden er klinklare leugens verspreid, niet alleen tijdens raadsvergaderingen maar ook via social media. Geen wonder dat in mei de oppositie, FNP en Gemeentebelangen, uit de vergadering weg liepen en voortaan weg bleven. Ze hebben immers toch niks te zeggen bij dit corrupte gemeentebestuur, men doet wat men zelf wil en komt gemaakte afspraken niet na. Waarschijnlijk heeft Reitze Ketellapper, de man achter Gemeentebelangen ‘over mijn lijk’ gezegd als de oppositie vroeg of ze weer terug moesten, want deze week schoven de FNP en Gemeentebelangen weer aan, een paar weken na de dood van Ketellapper.

Het belangrijkste argument van de coalitie voor hun eigen plan, is dat het voor iedereen toegankelijk moet zijn. Er zou geen plek zijn voor een fietspad en een voetpad naast het spoor. Nu heb ik zelf decennia lang zo goed als dagelijks over het spoor gelopen, waarom dat er naast zou moeten is al een goede vraag. Maar zoals bijgaande foto’s bewijzen is er meer dan genoeg plek voor alle drie modaliteiten naast elkaar. Dat was natuurlijk een doorn in het oog van de coalitie, die liever in achterkamertjes konkelt dan naar goede argumenten luistert, dus dat moest weg…

Wat de toekomst brengt? Geen idee. De gemeente wordt binnenkort opgeheven, er wordt met Leeuwarden gefuseerd. Misschien maar beter ook, wel jammer dat het moet eindigen als een bananenrepubliek. En de spoorfietsen? Ik hoop nog steeds vurig dat die hier komen, dat zou goed zijn voor het toerisme en de ondernemers in de regio. Een vergelijkbaar project in Hengelo gaat gelukkig wel goed. Het is erg jammer dat de gemeente doelbewust het toerisme binnen de eigen grenzen tegen wil houden, en daarmee de kansen voor haar eigen ondernemers en inwoners beperkt.

Zo ligt het er sinds vandaag bij:

One Response

  1. Chris Rijff 18 september 2015 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *