Een rallyrijdende Prinses


Met dank aan een tip van mijn gewaardeerde collega Iep van der Meer kreeg ik deze Princess 2000 HL voor de lens. De auto heeft niet alleen een rally-look, in het verleden is er ook daadwerkelijk mee deelgenomen aan rally’s. De velgen zijn niet origineel, maar komen van een Triumph TR. De eigenaar schat dat er nog 5 ‘prinsessen’ in Nederland zijn, waarvan dit waarschijnlijk het meest bijzondere exemplaar zal zijn.

De Princess werd tussen 1975 en 1981 door Leyland gebouwd. Dit zal waarschijnlijk één van de laatste exemplaren zijn, hij is in 1982 voor het eerst op naam gezet, toen direct al in Nederland. De Princess was de opvolger van de Austin 1800, Morris 1800 en Wolseley Six. Van dat model werd ook de voorwielaandrijving aangedreven, destijds nog een bijzonderheid voor gezinswagens. Volgens Top Gear is de Princess de beste personenwagen die ooit door Leyland gebouwd is. Toch kon dit model de ondergang van Leyland, en daarmee vrijwel de gehele ooit zo enorme Britse auto-industrie, niet voorkomen. Gelukkig zijn er nog liefhebbers die een exemplaar bewaren voor het nageslacht, waarvoor hulde!

One Response

  1. Henk 21 oktober 2018 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *