Muzeum Silnic ve Vikýřovicích u Šumperka


Muzeum Silnic is een bouwmachinemuseum. Het is gevestigd in Vikýřovicích, een voorstadje van de prachtige Tsjechische stad Šumperk. Op het moment van mijn bezoek was ik de enige aanwezige gast. De mevrouw achter de balie sprak vlekkeloos Duits en kon veel uitleg overal over geven, zodat het niet meer zo erg was dat alle bijschriften (indien aanwezig) in het Tsjechisch zijn. Het museum is verdeeld in verschillende compartimenten, ik neem jullie één voor één mee door de verschillende zalen. De ruimte net tegenover de kassa is gericht op 2000 jaar geschiedenis van de bouw in Moravië.


Een grenspaal die na de val van de muur weg kon.

De volgende zaal is gericht op de gebroeders Klein, die de complete bouw-industrie in deze regio in handen hadden van 1845 tot 1945.


Achterin is een grote ruimte compleet op bruggenbouw gericht. Interessant voor iedereen, van kind tot ingenieur. De kinderen kunnen zelf bij verschillende proefopstellingen ook bruggen bouwen, waar dit 32-jarige kind uiteraard ook even gebruik van heeft gemaakt.


In de bovenzaal is ieder half jaar een andere expositie. In het kader van 70 jaar bevrijding is er nog tot en met 31 december een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog in deze regio. Juist deze regio heeft natuurlijk een sleutelrol gespeeld in die periode, Šumperk ligt in Sudetenland, wat door Duitsland geconfisqueerd werd. Maar waar bij ons de opbouw vrij vlot na de meidagen van 1945 eer los kon gaan, viel deze regio ineens onder het gezag van Rusland, waar het van één van de meest vooruitstrevende landen van Europa, met name op technisch gebied, nog maar weinig kans kreeg zichzelf te ontplooien. Om over de beperktere vrijheden van de bevolking nog maar te zwijgen. Een indrukwekkende plek in ieder geval.


Daarna was het wel tijd voor een frisse neus… Ik had het leukste voor het laatste bewaard, naast een paar bruggen staat het buitenterrein vooral vol met bouwmachines. Voor het conserveren van de machines misschien niet het beste, maar veel van dit soort apparaten zijn ook nog gewoon dagelijks in gebruik in de regio.


Mocht je ooit in de buurt van Šumperk zijn, dan mag een bezoek aan dit museum absoluut niet ontbreken op je to-do-list. Het is geopend van dinsdag tot en met zondag, tussen 10:00 en 16:00. Meer informatie kun je vinden op muzeumsilnic.cz/

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *