75ste Nieuwe Scania voor C.H. Dekker Ilpendam

Transportbedrijf C.H. Dekker in Ilpendam nam recent een nieuwe Scania G410 LB 6×2*4 met de tweepedaals Opticruise in gebruik. Een bijzondere gebeurtenis. Want in 50 jaar tijd is het de 75ste nieuwe Scania die Dekker koopt.
Scania G410
Dekker koos voor een nieuwe Scania vanwege de goede relatie met de dealer in Alkmaar, Maar ook omdat het bedrijf al twee bakwagens van hetzelfde type heeft rijden en de verschillen onderling zo klein mogelijk wilde houden. “Die trucks voldoen goed. We zitten veel in binnensteden voor de distributie van bouwmaterialen. Daar is een niet te hoge cabine en een zo gering mogelijke dode hoek heel belangrijk. Wat dat betreft vind ik de laaggeplaatste Scania spiegels nog steeds de beste in dit segment. Deze heeft natuurlijk weer een sterkere Euro 6 motor, maar alle afmetingen hebben we verder precies gelijk gehouden,” aldus Technisch directeur Cees Dekker die nog geregeld zelf rijdt en dus weet waarover hij het heeft. “Overigens hebben we door de jaren veel meer dan 75 Scania’s gekocht. Maar die andere 30 waren niet helemaal nieuw.”

De bakwagen met open laadbak heeft behalve de nieuwe zeer zuinige zescilinder 410 pk sterke euro-6 SCR-only motor een 6×2*4 configuratie met een hydraulisch gestuurde liftbare naloopas. Volgens zeggen van Dekker koos hij voor een relatief sterke motorisering om niet te kort te komen bij het trekken van een aanhanger. “Dat komt geregeld voor en in ons soort werk zit je dan al gauw aan 50 ton.” Mede daarom koos Dekker ook voor een 10 tons bladgeveerde stuuras. Dat heeft ook te maken met de volledig stempelbare 37t/m HIAB kraan achter de cabine. “Wij hebben hierbij gekozen voor een acht keer uitschuifbare arm zodat wij in een beperkte ruimte makkelijk bouwmaterialen voor verbouwingen kunnen lossen op de vijfde verdieping op het balkon of in een raam op 22 meter hoogte.”
Scania G410
Ook veiligheid is een belangrijk punt voor Dekker. “Daarom zijn we blij met het Scania Advanced Emergy Brake System (AEB) en Lane Departure Warning (LDW) dat Scania al standaard aanbood op hun voertuigen. Natuurlijk hopen we dat nooit nodig te hebben. Maar het gaf ons meteen een goede reden om ook te investeren in Active Prediction en Eco Roll 2.0.” Deze laatste versie van het automatisch laten uitrollen van de auto als het kan, werkt ook als de cruise control niet ingeschakeld is en brengt zo nog meer besparing dan zijn voorganger.

C.H. Dekker in Ilpendam is een familiebedrijf dat werd opgericht in 1949. Dekker rijdt behalve met bouwmaterialen en rijplaten ook veel staal en papier. Het transportbedrijf doet ook aan added logistic value met een eigen opslagruimte van 3.300 vierkante meter waarvan de helft verwarmd.
Scania G410

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *