Vierde generatie voor de vierde generatie

Transportbedrijf A.C. van der Gun & Zn. is al vier generaties in de familie. Toen het tijd werd om een nieuwe Volvo te bestellen, werd ook dat een familieaangelegenheid. Samen met Van Dijk Culemborg werd een nieuwe Volvo FH540 6×2 gestuurde voorloopastrekker samengesteld.
Volvo FH 4th gen
Transportbedrijf A.C. van der Gun & Zn. bestaat al ruim vijftig jaar. Werd er in de eerste jaren nog voornamelijk melk vervoerd, nu hebben zo ongeveer alle soorten voedsel de revue gepasseerd. André: ‘Mijn vader heeft het bedrijf 52 jaar geleden opgericht en nu zetten ik, mijn broertje en mijn zoon de zaak voort. Mijn vader is begonnen als melkrijder, maar gaandeweg werd het werk steeds uiteenlopender. Heineken bijvoorbeeld, is 25 jaar klant geweest. Melk is gek genoeg wel altijd onderdeel van ons bedrijf gebleven.’ Een diverse lading betekent ook een divers wagenpark. ‘Voor het bierrijden hadden we speciale auto’s met rolzeilen. Toen dat wegviel zijn we overgestapt op trekker-opleggercombinaties om flexibel te kunnen zijn. We hebben sinds vijf jaar ook twee eigen koelopleggers, omdat we daar wel een gat in de markt voor zagen.’

Gemis

Maar, hoe divers het wagenpark ook was, er moest een nieuwe truck bij komen. Aanleiding was de oudste truck van André zelf, die na vijftien jaar wel aan vervanging toe was. ‘Motorisch was de auto onverslijtbaar, maar met 1,6 miljoen kilometer op de teller werd het toch allemaal wat minder. Hij was ook erg duur in de wegenbelasting en in de Maut geworden. Uiteindelijk gaat dat toch tellen. En dus werd het tijd om een nieuwe te bestellen.’ Samen met zijn broer en zoon gaat André met Van Dijk Woerden om tafel. Vader van der Gun kijkt met veel belangstelling vanaf de zijlijn mee en geeft zijn goedkeuring voor de tekening. Het belooft een schitterende truck te worden, met alles erop en eraan en maar liefst 540 pk. Maar vlak voor de aflevering plaats zou vinden, overlijdt André’s vader. ‘Pa heeft kunnen beleven hoe de auto eruit zou komen te zien en was ontzettend benieuwd naar het eindresultaat. Helaas heeft hij de daadwerkelijke aflevering net niet mee kunnen maken, want hij is op 24 juni van dit jaar overleden. Het was absoluut een gemis die dag en nu nog steeds natuurlijk, maar ik weet zeker dat het de truck is geworden die hij in gedachten had. Het was erg mooi om tijdens de aflevering vier generaties Volvo FH’s op een rij te zien staan. Dat gaf toch een gevoel van trots.’

Typisch Van der Gun

De nieuwe FH is een 6×2 gestuurde voorloopastrekker geworden; een prioriteit voor Van der Gun. ‘Omdat ik daar al twee van heb, wilde ik er nog eenzelfde bij. Zo kunnen we uiteindelijk allemaal elkaars werk doen.’ Ook wat betreft de binnenkant is de Volvo FH van alle gemakken voorzien. ‘Sowieso is de veiligheid goed geregeld wanneer je het merk Volvo koopt en hoe nieuwer de auto, hoe beter de techniek. Verder zijn we er qua comfort ook erg op vooruit gegaan. Van een koelkast en magnetron, tot aan lederen bekleding en een standairco. Wij hebben eigenlijk altijd complete auto’s gehad.’ En dus is ook de nieuwste aanwinst een ‘typische Van der Gun’. ‘Onze trucks hebben een heel herkenbare kleurstelling en zitten daarnaast altijd boordevol opties, zowel van binnen als van buiten. Ook de nieuwste ziet er weer uit zoals wij er graag bij rijden.’
Volvo FH 4th gen
Op het oog is de nieuwe Volvo dus een fantastische truck. Maar hoe rijdt zo’n verse FH nu eigenlijk? ‘Mijn vorige truck was vijftien jaar oud, dus ik heb twee generaties overgeslagen. Nu was het dan eindelijk mijn beurt. Het is een heerlijke auto. Qua techniek, ruimte en rijeigenschappen is dit het summum. Ik ben vanaf maandagochtend vroeg, tot vrijdagavond laat onderweg, dus dan is het heel fijn om in een truck te rijden die volledig af is gestemd op mijn wensen. Ik kan de nieuwe FH ook niet vergelijken met zijn voorganger; als je dit eenmaal hebt gevoeld wil je niet meer terug.’

Topgarage

Familie Van der Gun is dus al jaren trouw aan Volvo. Maar ook qua garage is er volgens André maar één de beste. ‘Wij zijn al lange tijd klant bij Van Dijk Woerden en het is gewoon een topgarage. De service is er grandioos. Er wordt altijd overlegd wanneer er iets niet, of juist wel kan en er vindt altijd feedback plaats. Als je een probleem hebt wordt het direct opgelost; bij Van Dijk voel je je als klant nooit teveel. Uiteindelijk geeft dat gevoel de doorslag bij het kopen van een truck. Het is fijn om te weten dat er een garage achter je staat waar je van op aan kunt.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *