Ganz’ Rapid Swiss ‘Volkswagen’ bij Louwman


Hoewel niet iedereen het er mee eens is, wordt de Jood Jospeh Ganz wel genoemd als de eigenlijke ontwerper van de Volkswagen. Van Wikipedia: “Vader Ganz was een correspondent voor de Frankfurter Zeitung toen Josef geboren werd. Nog later verhuisde de familie Ganz naar Wenen. Rond 1920 volgde Ganz een technische studie in Darmstadt en werd ingenieur. Hij bouwde begin jaren 1930 verschillende kleine auto’s, waaronder de Adler Maikäfer. Ook was hij de hoofdredacteur van het autoblad Motor-Kritik. Hoewel de term “volkswagen” niet door hem bedacht werd was de naam “”kever” wel door hem gelanceerd in zijn tijdschrift.

Door zijn inzichten en vernieuwingen was hij als freelance ingenieur verbonden aan Mercedes, BMW en Porsche. In mei 1933 werd Ganz gearresteerd door de Gestapo. Men probeerde zijn invloed op de Duitse automobielindurstrie te breken en zijn patenten te ontnemen. Na ongeveer één maand werd hij vrijgelaten maar verloor hierdoor al zijn functies en invloed. Door een bijkomend publicatieverbod kon hij niet veel meer betekenen in Duitsland en verhuisd naar Zwitserland in juni 1934. Ganz werkte ook in Zwitserland verder aan een wagen voor het volk. Uiteindelijk zijn er een veertigtal gemaakt. momenteel bestaan er nog 2 exemplaren waarvan één staat in het Louwman Museum in Den Haag.

Hij werkte later voor General Motors aan het merk Holden in Australië. In 1965 werd het Bundesverdienstkreuz aan hem toegekend. Doch kon hij dit niet aanvaarden omdat de Australische wetgeving buitenlandse onderscheidingen niet toeliet.”

3 Comments

  1. Arnold 2 juli 2016 Reply
  2. Jan Clevering 3 januari 2018 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *