[video] Maxim Hartman vraagt chauffeurs naar hun ergernissen

Nederlandse vrachtwagenchauffeurs geven hun beroep zelf als rapportcijfer gemiddeld een 7,5, maar vrezen dat buitenstaanders het imago van het beroep zeer negatief beoordelen, namelijk met een 4,8. Met name jonge chauffeurs staan niet erg positief tegenover de ontwikkeling van (gedeeltelijk) elektrisch aangedreven trucks die onomkeerbaar is. De grootste verkeersergernis onder chauffeurs is het plotseling voor de truck schieten om uit te voegen, gevolgd door inhalen en vervolgens langzamer gaan rijden. Dit zijn een paar uitkomsten van het Nationaal Chauffeurs Onderzoek (NCO) 2016 dat vandaag tijdens de vakbeurs Transport en Logistiek werd gepresenteerd door voormalig Landelijk Verkeersofficier van Justitie Koos Spee. Aan het onderzoek werkten 860 chauffeurs uit het hele land mee.

Verkeersergernissen top 5
Als je veel op de weg zit, heb je ook regelmatig te maken met gevaarlijke situaties en verkeersergernissen. Dit is waar chauffeurs zich het meest aan ergeren in het verkeer:
1. Plotseling voor de truck schieten om uit te voegen
2. Inhalen en vervolgens langzamer gaan rijden
3. Geen richting aangeven bij rotondes
4. Langzamer rijden dan 80 km/uur op de snelweg
5. Agressieve medeweggebruikers

Koos Spee: “Voor andere weggebruikers is het heel belangrijk om te weten waarmee ze vrachtwagenchauffeurs in een lastige en vaak levensgevaarlijke situatie kunnen brengen. Als iedereen probeert de situaties uit deze top 5 te voorkomen, wordt het een stuk veiliger op de weg.”

Maxim Hartman is op pad gegaan om zijn geheel eigen wijze chauffeurs aan de tand te voelen over hun belangrijkste verkeersergernissen.

Imago
Gemiddeld geven chauffeurs hun beroep een 7,5, chauffeurs uit Flevoland zijn het meest tevreden en geven hun beroep een 8,3. Toch denken de deelnemende chauffeurs dat buitenstaanders het imago van het beroep een dikke onvoldoende geven, namelijk een 4,8.

Code 95
Iedereen die beroepschauffeur is en wil blijven moet op 10 september 2016 een geldige code 95 op zijn/haar rijbewijs hebben staan. Hiervoor moet een chauffeur iedere 5 jaar 35 uur nascholing volgen. 13% van de gevraagde chauffeurs had deze code op 1 augustus nog niet op orde. Hier is dus nog wel wat werk aan de winkel. 4 van de 5 chauffeurs vindt dat er ook nascholing moet zijn voor andere weggebruikers om de verkeersveiligheid te vergroten. Koos Spee is het hier roerend mee eens en hoopt van harte dat nascholing voor alle weggebruikers verplicht wordt in de toekomst.

Bedreigingen
Nederlandse chauffeurs zien de aanwas van buitenlandse chauffeurs als een zeer grote bedreiging, score 4,1 op een schaal van 5 (1 = geen bedreiging, 5 is zeer bedreigend). Chauffeurs uit Drenthe ervaren dit met een score van 4,6 als de grootste bedreiging. Een van de actuele ontwikkelingen in de branche is de komst van (gedeeltelijke) elektrisch aangedreven trucs. De meeste chauffeurs staan hier gematigd positief tegenover, De jonge generatie chauffeurs, die hier in de toekomst het meest mee te maken zal krijgen, zien dit met een score van 3,3 als een redelijke bedreiging. Ook de toename van het aantal files wordt met een score van 3,75 als een bedreiging gezien.

Met de vlam in de pijp
DAF is met 39 % veruit het meest gereden en geliefde merk onder Nederlandse vrachtwagenchauffeurs, gevolgd door Scania en Volvo. Opvallend is dat 55% van de jonge chauffeurs (18-25 jaar) het liefst in een Scania zou rijden als ze de keuze hadden.

Johan van de Elsen, partner binnen Logistic Force over het NCO 2016: “Wij hopen met dit onderzoek een bijdrage te leveren waar de hele sector transport & logistiek wat aan heeft. Zo zien we dankzij dit onderzoek bijvoorbeeld waar chauffeurs zich serieus zorgen over maken en dat het imago van het beroep vrachtwagenchauffeur nog te wensen over laat. We zullen branchebreed aan de slag moeten om ervoor te zorgen het beroep van vrachtwagenchauffeur interessant blijft en dat de aanwas van nieuwe, jonge chauffeurs niet verder stagneert. Laten we met zijn allen kijken waar we dingen kunnen verbeteren, dat komt de hele branche ten goede”

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *