Geachte Shirley, week 46 2016


MAN TGS 2nd gen
Geachte Shirley, na de mooie race van afgelopen zondag lag ik iets te laat op bed, want maandag om kwart voor 2 werd ik alweer gebeld om een rondje met jou te gaan strooien *smiley die zit te rillen in z’n tuigje* gelukkig had ik net m’n remslaapje gehad, maar het was wel een kleine tegenvaller. Gelukkig was er daarna nog even tijd om weer terug te kruipen in bed, want van de planner mochten we uitslapen, we konden pas vanaf 7 uur in Alkmaar lossen, dus hoefden we niet vroeg te laden. Het was een kort rondje, heen over de ring omdat het binnendoor allemaal eenrichtingsverkeer is, en terug binnendoor zonder al te veel tegenliggers. Het ging zo snel dat ze voor de lunch al genoeg hadden, en zo kregen wij nog een stapeltje bonnen uitgereikt. Via Sint Pancras en Berkhout reden we naar Warmenhuizen, om uiteindelijk tussen de paardjes achter op een dichtgebouwd erf in Heerhugowaard te eindigen. De geur van leer, stro en vooral paard drong de cabine binnen, heerlijk. Jammer dat ik daar niet wat meer tijd voor heb snoes. Misschien toch maar eens overwegen om daar tijd voor te maken, volgens het advies van de mensen die op de radio waren, ter ere van de ‘Week van de Werkstress’. Het schijnt dat mensen die vrijer zijn in het indelen van hun dag minder stress hebben. Mensen die genoeg tijd hebben om te sporten ook. Mensen die de aanbevolen 8 uur per nacht slapen doen het ook wat beter in de peilingen. Evenals mensen die werktijden hebben die aansluiten op hun bioritme *smiley die achter z’n oor krabt* ik kreeg steeds meer de indruk dat het over kantoormensen ging. Zal ik dan toch een keer de vlucht naar de bordroem moeten maken? Ach ik zou altijd nog een gokje kunnen wagen in de politiek, op de lijst bij ‘Denk’. Mensen vragen wel eens hoe ik aan die gekke ideeën kom. Blijkbaar zit ik aan dezelfde geestverruimende middelen als die politici. Trappadoeli moet verdwijnen, maar dat wisten we al. Nu willen ze ook de naam van de Coentunnel veranderen, omdat die is vernoemd naar ene Meneer Coen, en die deed iets met mensontvriendelijke dingen *smiley die aan z’n kin krabt* zouden we die tunnel de Simonstunnel kunnen noemen? Doet ze tenminste nog iets nuttigs. En mochten we over een paar jaar allemaal een vliegende auto hebben, dan kunnen we d’r gewoon onder water laten lopen.

Dinsdag mochten we weer in de zandrace. Laden bij de trechter in Hoorn en lossen langs het Circuit van Hoorn, ter hoogte van het ziekenhuis, waar een nieuwe zijstraat word gecreëerd *smiley die achter z’n oor krabt* ja op dat stukje inderdaad waar nu ook al regelmatig file staat. Niet alleen doordat het verkeer regelmatig word opgehouden door verkeerslichten, maar ook omdat het even verderop bij de befaamde turborotonde vaak vastloopt. De turborotonde die inmiddels 2 keer is opgeknapt, eerst werd er nieuw asfalt op gesmeerd en niet zo heel lang geleden is het struikgewas in het midden aangepakt. Terwijl al bekend is dat die rotonde gaat verdwijnen *smiley die z’n broekzakken binnenstebuiten keert* dus er is geen geld om de firma Heijmans alvast een voorschotje te betalen, maar wel geld om een rotonde op te knappen die er toch uitgaat? Wie houd wie nu eigenlijk in gijzeling met dat ontoereikende stuk asfalt rondom Hoorn? Maar goed, laten we positief blijven, het was een mooi rondje, we konden weer lekker ouderwets een paar auto’s laten schrikken die nog even snel dachten te kunnen inhalen voor een wegversmalling, en ook kwam het bericht binnen dat zowel tandpasta als zonnebrandcreme goedkoper word. Volgens de rechter zijn dat medicijnen, preventief weliswaar, en dus horen die in het lagere BTWtarief te vallen. Ik ben benieuwd of straks de schappen bij de supermarkt en drogisterij leeg zijn, dat mensen massaal gaan hamsteren omdat ze bang zijn dat straks de BTW weer omhoog gaat. Net zoals iedereen in paniek ging shoppen toen de BTW op alle andere spullen van 19% naar 21% ging. Dat zou in dit geval wel een goede ontwikkeling zijn. Wie weet dat over een paar jaar de zorgkosten dan wat minder hard stijgen, omdat mensen minder tandartskosten hebben en er minder vaak huidkanker word gediagnosticeerd.

Woensdag hadden we een vastloper, letterlijk. In het stikkedonker moesten we een weg zoeken over een bouwterrein. Eerst het terrein zelf zoeken, want daar kwamen we via een stiekem weggetje achter een nog-niet-bestaand ziekenhuis in Heerhugowaard, om vervolgens via een veredeld fietspad en een geheim viaductje aan de achterzijde van een nieuwbouwwijk uit te komen. En toen was het wat links en rechts, iets met stelconplaten en rijplaten, had een collega uitgelegd. In de verte zag ik hem al staan, samen met een dieplader met verse stelconplaten en een shovel. Die kant op dus *smiley die druk zit te wijzen* via de platenbaan *smiley die met witte knokkels aan het stuur zit* die plotseling stopte. En wij stopten net voorbij de laatste rijplaat, niet eens zo heel ver verzakt in een laag gladde bagger. Niet meer vooruit of achteruit willen, dan maar kiepen. En ook toen wilde jij nog niet van je plek komen. De bagger was zo glad, en je profiel zat inmiddels ook vol, dus grip was er niet meer. Er zat niets anders op dan te wachten op de shovelmachinist, die de bult zand achter ons wegschepte, en ons daarna achteruit weer de platen op sleepte *smiley die het zweet van z’n voorhoofd veegt* nouja we hebben in ieder geval een paar bewoners een fijne ochtend bezorgd, vanachter de gordijnen van hun verse vinexwoning sloegen zij ons gade. Nadat we weer losgemaakt waren, konden we terug naar Schagen, om weer te laden voor Heerhugowaard. Dat rondje over die fijne S3, in de regio beter bekend als Stress3, met al die goed afgestelde verkeerslichten *smiley die zit te stampvoeten in z’n tuigje* dat beetje bagger wat er nog aan jouw onderstel hing, was er inmiddels wel afgebrand, met al die remacties. Maar goed, laten we de dag positief afsluiten met een heel fijn bericht voor de Kerstvakantie: er komt een nieuwe versie van Rollercoaster uit *smiley die zit te juichen in z’n tuigje*

Donderdag begonnen we met korte stukjes rondom Schagen, voor het grote N2-41 rotondes-project *smiley die aan z’n kin krabt* beetje slechte woordgrap, zo met die getallen. Maar het zal niet heel veel schelen. We mochten zand rijden vanaf de loswal naar het werkvakje bij de Witte Paal, een rustig stukje binnendoor over het industrieterrein. En om verveling tegen te gaan, mochten we van de planner ook nog 2 vrachten naar een boertje ergens verderop brengen. Of boertje, waarschijnlijk gesjeesde yuppen die lekker buitenaf wilden wonen, en nu wat zand nodig hadden voor hun paardenbak. De paarden kon ik dit keer niet zien, want we mochten absoluut niet op het straatwerk rijden, dus hebben we het zand maar pal op de oprit gekiept. En daar waren ze erg tevreden mee. Na nog een paar rondjes in Schagen stuurde de planner ons naar Hoorn, om daar wat te gaan laden. Helaas konden we maar 1 vracht doen, want toen stopten jouw kleppen ermee, en moesten we naar de garage toe, waar de technische knapen een blik wierpen op de lekkage en narigheid die we de garage inreden. En warempel! Er was zowaar een monteur bereid gevonden om het euvel op te knappen! Kon ik ondertussen meteen even wat vettigheid smeren op de juiste plekken, en als kers op de taart werd ook nog eens het klapperen van de kiepcilinder verholpen. Stukje rubber ertussen *smiley die z’n duim opsteekt* en er is niks meer aan de hand. Op die lange afstanden tussen Schagen, Hoorn en Winkel had ik mooi wat tijd om radio te luisteren, maar eigenlijk hoorde ik alweer teveel. Omdat vanaf 1 januari 2017 geen bestrijdingsmiddelen meer mogen worden gebruikt tegen ratten, zijn verdelgers daar nu alvast mee aan het oefenen. En wat blijkt? De populatie stijgt als een malle, en bij gebrek aan natuurlijke vijanden dreigt er binnen de kortste keren een grote plaag *smiley die druk zit te krabbelen* ik heb alvast een Friese Stabij op het verlanglijstje gezet, afgekeurde politie-Rottweiler mag ook, die schijnen bijna net zo goed te werken als roze korreltjes. Na de autoverzekeringen gaan ook de premies van de zorgverzekeringen omhoog. Is dat een vooruitziende blik, omdat we straks allemaal weer last gaan krijgen van de builenpest en hondsdolheid, omdat we massaal worden gebeten door ratten? Ook hoorde ik dat middelbare scholieren steeds minder rekenles krijgen. Misschien maar goed ook, want op de overheid hoeven ze straks niet meer te rekenen. Alhoewel, Amsterdam liet weten dat ze in 2050 gasvrij willen zijn (wat de overheid trouwens al bepaalt heeft, alleen hangen ze dat nog niet aan de grote klok), en daarom word er in nieuwbouwwijken geen gasleiding meer aangelegd en worden bestaande wijken blok voor blok omgebouwd. Zijn er dan toch nog mensen die er eindelijk wat aan gaan doen?

Vrijdag mochten wij er weer wat aan gaan doen. Al vroeg mochten we op pad om te gaan laden vlakbij Den Helder, en onderweg werden we begeleid door slagregens, flitsen en een hoop gebulder vlakbij. Wat we zo konden zien was er nergens bliksem ingeslagen, maar het kwam wel heel erg dichtbij *smiley met opengesperde ogen* en dan zitten wij ook nog zo hoog, het geeft toch geen fijn gevoel. En geen fijn vooruitzicht, want we moesten laden bij een donker gronddepot, en daarna lossen bij zowat nog donkerder gronddepot, tussen de bomen, zonder licht, op glibberige rijplaten. Gelukkig was het een stukje rijden naar het stort toe, en werd het in de tussentijd droog. Dat is dan wel weer een voordeel van die lange rondjes, we waren iets meer dan een uur onderweg, en bij het tweede rondje werd het schemerlicht, en konden we dan eindelijk zien wat we eigenlijk aan het doen waren. Ondertussen kleurde de lucht in Duitsland wat donkerder, want daar werd bekend gemaakt dat de Volkswagengroep zo’n 30.000 mensen gaat ontslaan, waarvan 20.000 in Duitsland zelf. Klinkt veel, maar het is slechts 6%, want er schijnen zo’n 300.000 mensen voor de merkenkliek te werken in Duitsland. Met de besparingen van die ontslagronde moet meer geld vrijkomen om in te zetten voor onderzoek en ontwikkeling van electrificatie van het wagenpark (waar ze een paar jaar nog helemaal tegen waren, maar Dieselgate heeft bewezen dat er weinig alternatieven zijn), meer verkoop in China, wat word gezien als een groeimarkt en waar ook meer vraag gaat komen naar electrisch, en ze willen de ouderwetse lopende banden met mensen gaan vervangen door wat nieuwere banden met robots. Het ontslag zal vooral via ‘natuurlijk verloop’ gaan *smiley die aan z’n kin krabt* ze zeggen dat het betekent dat oudere werknemers eerder met pensioen gaan en korte contracten niet meer worden verlengd, maar voor de zekerheid zou ik het komende bedrijfsuitje in een vakantiepark met groepsdouche even overslaan. In Nederland maakten ze zich niet zozeer druk over de auto’s, maar over het asfalt. Er waren een hoop rijstroken bijgekomen de laatste paar jaren, en de ministers stonden te springen om overal te vertellen dat het dankzij hun beleid kwam, maar nu de recessie over lijkt te raken en werklozen weer aan het werk gaan, blijkt dat de afnemende filedruk ook te maken had met het afnemende aantal auto’s op de weg. Nu neemt het aantal forenzen weer toe, en zijn er nog een paar grote knooppunten (zoals A1/A6 en de afgesloten tunnel in de A22, die elke dag de A9 compleet vastzet), waardoor de filedruk explosief lijkt te stijgen. Zeker in combinatie met de novemberse donkerte, het slechte humeur dat daarbij hoort, en de regenbuitjes tijdens de spits. Ik zou zeggen: ga nu eindelijk eens die kilomerheffing invoeren! Maar goed, dat is makkelijk praten voor iemand die lopend naar het werk gaat. Wat we verder nodig hebben is een goedkoper openbaar vervoer, meer vaste contracten zodat mensen met een gerust hart weer een huis vlakbij het werk kunnen kopen, en een cultuursverandering. Niet meer allemaal ’s ochtends tussen 7 en 9 aan het werk gaan, en niet meer allemaal tussen 4 en 6 ’s middags weer naar huis willen rijden. Ik probeer de planners af en toe te overtuigen om van 9:00 tot 19:00 te gaan werken, of beter nog van 10:00 tot 20:00, dan heb je nog wat aan je avond, want ’s ochtends hoef je niet zo vroeg op. Maar helaas, ze willen er nog niet erg aan beginnen.

Alhoewel de planner mij zaterdag wel tegemoet wilde komen, want hij had weer een klusje geregeld, van 6:30 tot een uurtje of 15:00 *smiley die achter z’n oor krabt* dan kan ik het niet laten om te zeggen dat ik wel om een uurtje of 7:00 wil beginnen, en dan doorrijd tot een uurtje of 16:00. Heeft Wingman tenminste ook nog iets aan zijn vrije dag. De planner vond genoeg andere slachtoffers om wel als eerste te gaan laden, en dus kon ik om 7 uur mooi een kwartiertje op de klok smokkelen tijdens het wachten tot we konden laden. We mochten korrel rijden vanaf het grote Garbagecity in Alkmaar naar het grote N241 project bij Schagen, en we hoefden nu niet heel omslachtig via de weegbrug te rijden, de shovelmachinist woog de bakken tijdens het laden. Alleen betekent dat wel bij het eerste rondje dat iedereen zijn kenteken en leeggewicht moet opnoemen, en herhalen, en nog eens omdat de 27MC niet zo duidelijk is, en dat de machinist dan alles foutloos op moet schrijven, dus duurde het even voordat we het pad afreden. Voordeel van achteraan rijden is ook dat iemand anders het spoortje al heeft gevonden naar de machinist, en kan doorgeven waar het stort precies is. Geen overbodige luxe, want een personenauto had in het donker even een bocht gemist langs het traject. Dan blijkt wel weer dat die maximumsnelheid van 50 km/h geen protocoldingetje is, maar echt noodzakelijk. Omdat de tweebaans provinciale weg word aangepast naar een tweebaansweg met daarnaast een weg voor langzaam verkeer, met op elke kruising een rotonde, en we nu nog in een overgangsfase zitten, zijn er een aantal punten waar het asfalt van de oude naar de nieuwe naar de tijdelijke weg slingert, om de al aangelegde nieuwe rotondes heen, waardoor er een paar zeer sportieve bochten ontstaan. Of het een sportieve jongere was, of iemand die onbekend was in de buurt, daar zijn we niet achter gekomen, maar het heeft wel 2 rondjes geduurd voordat het autootje eindelijk uit de baggerige berm vandaan was. Gelukkig was er ook goed nieuws, want dat je midden in de nacht voor een rood verkeerslicht staat te wachten op een verder leeg kruispunt, dat moet straks over zijn. Maar geen goed nieuws zonder slecht nieuws: de overheid heeft dan wel weer 90 miljoen nodig om die verkeerslichten anders te laten afstellen *smiley die rood aanloopt* het is dat ik niet zo handig ben met computers, maar ik had het voor de helft van het geld ook wel willen doen. En die 45 miljoen zou een mooie aanvulling zijn op mijn spaarpotje, want zo tegen lunchtijd zei de machinist op het stort dat we er klaar mee waren, en dat wij het laatste vrachtje mochten doen. Een uur eerder dan verwacht waren we alweer klaar, dat schiet natuurlijk niet erg op. Maar het zonnetje scheen, laten we positief blijven, nu kon ik wel nog even rustig boodschapjes doen, voordat het weekend dan echt begon.

Want ja, nu is het zondag rustdag, en het is geen weer om buiten te komen. De supermarkten zijn open, maar ik moet er niet aan denken om in de regen tegen de wind in te moeten fietsen met volle fietstassen die als zeilen fungeren. Nee, dan maar lekker een dagje op de bank met een boekie en een kop thee, echt rust snoes, want morgen mogen we weer volgas aan de bak.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *