Bushmaster bij Visser Leeuwarden

DAF YTZ 95 / YAZ 95Op 6 februari 2017 werd er in de ochtend een Australian Defence Industries Bushmaster afgeleverd bij carrosseriebouwer Visser in Leeuwarden. Het transport werd verzorgd door een DAF YTZ 95 met Broshuis oplegger.Australian Defence Industries BushmasterNaast ambulances en brandweerwagens zijn panterswagens een andere tak van sport waar Visser zich mee bezig houdt. Dat ze de ambulance-unit voor de Boxer hebben gebouwd wist ik al (ik werkte bij Visser toen het prototype werd ontwikkeld), dat ze ook iets met de Bushmaster deden was nieuw voor me. De Bushmasters worden niet voor ziekenvervoer gebruikt, hier houdt Visser zich met communicatiemodules bezig.DAF YTZ 95 / YAZ 95Tijdens de missie in de Afghaanse provincie Uruzgan in 2006 besloot Nederland de Bushmaster te kopen, als beter bepantserd alternatief voor de tot dan gebruikte Patria. De romp van de Bushmaster bestaat uit een gelaste stalen constructie. Speciaal voor het afbuigen van de druk van een exploderende mijn is de bodem voorzien van V-vormige hoog rekbare platen. Australian Defence Industries BushmasterWat specificaties vanaf de site van het Ministerie van Defensie:
Brandstof: diesel
Draaicirkel: 18,6 meter
Hellingshoek: 60 %
Maximaal rijbereik (weg): 1.000 kilometer
Maximale snelheid (weg): 120 kilometer per uur
Motor/Voortstuwing: Caterpillar 3126, 6-cylinder tubodiesel, 300 pk bij 2400 toeren
Tankinhoud: 340 liter
Bodemvrijheid (weg): 0,40 meter
Breedte (romp): 2,5 meter
Configuratie: 4-wielaandrijving
Gewicht (gevecht): 15.000 kilo
Specificaties gewicht (leeg): 12.500 kilo
Hoogte: 2,65 en 3.26 meter tot bovenkant van kabelsnijder
Lengte: 7,18 meter (inclusief reservewiel)
Spoorbreedte 2,10 meter
Wielbasis 3,90 meter
In gebruik bij: Koninklijke LandmachtBroshuis oplegger

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *