TransFollow en PrintCMR breiden verder uit: Digitale CMR komt er aan


De vrachtbrief op papier kan vervangen worden door de digitale CMR. Dat is de boodschap van TransFollow, die bezig is om de digitale variant van de CMR vrachtbrief te ontwikkelen. Op maandag 12 juni 2017 is de nieuwste versie van de TransFollow App vrijgegeven, waarmee de transportsector de serieuze vervanger aangeboden krijgt van de aloude vrachtbrief op papier. Een partij als PrintCMR haakt daar in aan door programma’s te leveren waarmee iedereen gebruik kan maken van het TransFollow platform. Het papieren vrachtdocument kan nu eindelijk tot het verleden gaan behoren.

De ontwikkeling van de Digitale CMR is al enige tijd in volle gang. TransFollow wordt getoetst aan de praktijk en een aantal bedrijven werken er dagelijks mee. Deze kring van bedrijven wordt steeds groter en het valt steeds meer logistieke partners op: de Digitale CMR gaat er komen!
In de laatste versie van TransFollow is het accent gelegd op de registratie van Goederen en Emballage. Deze zijn volgens de laatste inzichten aangebracht en maken het de gebruiker erg gemakkelijk om deze gegevens in te vullen. TransFollow biedt de kans voor elk bedrijf om aan te sluiten qua automatisering. Daarmee wordt TransFollow een tussenstation waar elke schakel in de logistieke keten kan aansluiten en direct gegevens kan gebruiken van de Digitale vrachtbrief.

Het voordeel van een Digitale CMR
De papieren CMR kent een aantal nadelen. Het document gaat door veel handen heen en verlies van het document is niet ondenkbaar. Slechte leesbaarheid en verkeerd gebruik van het document geeft ook de nodige zorgen en kosten met zich mee. Na het afleveren van de vracht moet het ondertekende exemplaar nog even terug naar de opdrachtgever, een proces dat lang duurt en veel aandacht kost. Is een vrachtbrief voorzien van opmerkingen, dan kost het dubbele aandacht. En daarmee dubbele verwerkingskosten. De Digitale CMR biedt de oplossing. Bij elke stap in de verwerking van de vracht, zien alle partijen direct wat er speelt. Binnen die ene minuut dat de laatste handtekening is gezet, weet iedereen, dus ook de opdrachtgever, dat het is verwerkt. De afhandeling van de vrachtbrief kan direct worden gestart, zodat problemen veel sneller worden opgelost en de facturering direct verwerkt kan worden. Voor de logistieke sector valt daar veel voordeel te halen.

Nieuwe software
TransFollow heeft een nieuwe App gebouwd waarmee de gebruiker inzage krijgt in de beschikbaar gestelde CMR vrachtbrieven. Via het fotograferen van twee barcodes worden de handtekeningen geregeld, die garant staan voor acceptatie zoals op de papieren versie.
Tijdens de overdracht van de handtekeningen kunnen opmerkingen en foto’s worden geplaatst waardoor de vrachtbrief altijd compleet blijft.

De nieuwe App is erg gemakkelijk in gebruik en daarmee breed inzetbaar
Voor gebruik op kantoor biedt PrintCMR een mooie oplossing. De link tussen de oude papieren CMR en de Digitale CMR wordt in dit programma nog altijd gelegd. Iedereen die iets van vrachtbrieven weet begrijpt direct hoe het werkt. Vanwege de online aansluiting met de centrale TransFollow database, zijn de gegevens tussen de TransFollow App en PrintCMR direct uitwisselbaar, zonder dat dit handelingen kost.
PrintCMR biedt ontwikkelaars van andere software gelegenheid om te ontdekken hoe de TransFollow precies werkt. Een koppeling via een CSV tekstbestand is eenvoudig te maken, wat de introductie van TransFollow bij de logistieke bedrijven snel mogelijk maakt.

TransFollow is nu al te gebruiken
Er is niet veel voor nodig om de Digitale CMR zelf te gebruiken. De chauffeurs kunnen de TransFollow App op het mobieltje installeren en op kantoor kan PrintCMR direct ingezet worden. Vervolgens dient iedere gebruiker zich aan te melden bij TransFollow en kan na de aanschaf van een aantal CMR Credits worden gestart. Vervolgens is het een kwestie van duidelijk aangeven waar iedereen het gaat gebruiken, zodat alle gebruikers op de hoogte zijn van het nieuwe systeem. Na zo’n eerste rit went het al snel en wordt het duidelijk dat iedereen er voordeel bij heeft. Voor mensen die het hele proces eens willen ervaren worden er regelmatig cursussen georganiseerd. Via een praktijk gerichte aanpak ervaart de cursist snel hoe het werkt en waar de voordelen liggen. Het zelf doen en ontdekken staat centraal.

Heel Europa
Er wordt op dit moment hard gewerkt om heel Europa open te krijgen voor gebruik van de Digitale CMR. Veel landen zijn al helemaal gereed en kan er zonder papieren CMR gereden worden. Bij de overige landen kan het voordeel van de Digitale CMR behaald worden indien een papieren CMR (kopie) in de auto wordt meegeleverd. Op deze wijze ligt heel Europa open voor gebruik en kunnen de voordelen nu al worden benut. Vooral op de vaste routes in het internationale transport blijkt de Digitale CMR erg snel inzetbaar te zijn. Veel logistieke bedrijven stellen het gebruik van TransFollow niet langer uit.

Niet de vraag hoe, maar wanneer
TransFollow is een sterke oplossing voor de Digitale CMR. In Nederland worden de belangen van TransFollow behartigd door Beurtvaartadres, dat iedereen nog kent van de papieren CMR vrachtbrief. Zij heeft haar ervaring ingebracht om het TransFollow platform zo goed mogelijk te laten aansluiten op de praktijk. Het zijn niet de minste partijen die hier mee bezig zijn en dat maakt de weg vrij voor brede acceptatie in heel Europa. De logistieke sector kan er mee aan de slag.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *