Daimler Trucks voert eerste platooning tests uit op Amerikaanse snelweg

Daimler voert, als eerste truckfabrikant, platooning tests met trucks uit op openbare snelwegen in de Verenigde Staten. Dit werd deze week bekendgemaakt tijdens de Noord-Amerikaanse Commercial Vehicle Show (van 24 tot en met 28 september) in Atlanta. Connectiviteit en autonoom rijden maximaliseren de veiligheid binnen truck-konvooien, ondersteunen chauffeurs en minimaliseren het brandstofverbruik.

Platooning
De eerste succesvolle proeven met truckplatooning vonden plaats in Madras (Oregon), nadat de regionale regelgevende instantie Oregon Department of Transportation toestemming had verleend. Tijdens de eerste stap, ook wel ‘pairing’ genaamd, testte Daimler Trucks North America (DTNA) de platooning technologie met twee Freightliner New Cascadia combinaties. DTNA maakt tijdens deze test gebruik van hun ervaring uit eerdere tests met vrachtwagens van Mercedes-Benz tijdens de European Truck Platooning Challenge 2016. Om een beter beeld te krijgen van de manier waarop deze technologie de transportsector kan beïnvloeden, volgen er in 2018 uitbreide tests met connected trucks van Amerikaanse DTNA klanten. Roger Nielsen, CEO van Daimler Trucks Noord-Amerika: “We zien een groeiend potentieel in platooning. Deze technologie verbetert de efficiëntie en veiligheid en is niet bedoeld om chauffeurs te vervangen maar om ze te ondersteunen. Wanneer de wereld klaar is voor platooning, heeft DTNA een bewezen oplossing.”

Veiligheid
Daimler Trucks testte de afgelopen jaren verschillende technologieën op het gebied van geautomatiseerd en autonoom rijden met de vrachtwagenmerken Mercedes-Benz, Freightliner en FUSO. Over de hele wereld heeft Daimler Trucks al ongeveer 500.000 vrachtwagens met elkaar verbonden. Om de Freightliner New Cascadia tijdens de platooning tests in de Verenigde Staten met elkaar te verbinden, maakt Daimler gebruik van de combinatie tussen connectiviteit en autonoom rijden. Draadloze Wi-Fi communicatie wordt geïntegreerd met Freightliners Detroit Assurance 4.0-stuurhulpsystemen met Adaptive Cruise Control, Lane Departure Assist en Active Brake Assist 4. Wanneer twee Freightliner trucks elkaar nauwgezet volgen, bespaart dit niet alleen brandstof maar bevordert dit ook de veiligheid. De geautomatiseerde reactietijd van de communicatie tussen beide voertuigen daalt tot ongeveer 0,2 of 0,3 seconden. Daarbij vergeleken is het menselijke reactievermogen niet sneller dan een seconde. Menselijke fouten veroorzaken volgens de National Highway Traffic Safety Administration 94 % van de ongevallen op de weg. In de toekomst kunnen autonoom rijden en platooning ongevallen voorkomen. Net als in Europa is het in de Verenigde Staten niet alleen wachten op de juiste technologie, maar vooral op aangepaste regelgeving. Wanneer dit wettelijke kader is vastgesteld, zullen klanten van Daimler Trucks platooning kunnen toepassen in hun dagelijkse bezigheden.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *