Digitaal Museum: Timoney

Timoney crashtenderDe Timoney Technology Ltd uit Navan is de enige fabrikant van brandweervoertuigen en pantservoertuigen uit de republiek Ierland. Het werd opgericht door Séamus G. Timoney, later een professor aan de UCD (University College Dublin). Timoney was een uitvinder van onafhankelijke ophangingssystemen voor zware voertuigen, welke uiteraard ook werden toegepast in de eigen voertuigen van Timoney.
Timoney Mark IV
De eerste drie series voertuigen waren gepantserde voertuigen, die niet verder kwamen dan het prototypestadium. Vanaf de vierde generatie kwam het tot een gelimiteerde productie. Van zowel de vierde en vijfde generatie kwam het tot vijf stuks elk. Op basis van deze ervaringen werden soortgelijke voertuigen in licentie gemaakt door het Belgische Beherman Demoen. Rond die tijd begon Timoney met het maken van brandweerwagens. Deze waren op een Ford Cargo-chassis opgebouwd. Later zouden eigen chassis gebruikt worden. Ook maakte Timoney crashtenders. De vroege brandweerwagens lijken wel wat op een crashtender met hun unieke cabine.
Timoney onbekend/overig
Later zou Timoney voertuigen ontwikkelen die het dan verkocht om in licentie in andere landen gemaakt te worden, zoals de Bushmaster, die gebaseerd is op de Timoney MP44, de Terrex, de Yavuz en de Yunpao, die gebaseerd is op de Timoney Mk. VIII. Sinds 2003 maakt de firma geen voertuigen meer, behalve prototypes. Wel maakt men assen en ophangingssystemen die bijvoorbeeld in de rallytrucks van Ginaf Rally Power gebruikt zijn.Timoney asTimoney as
Tekst: Jan Clevering.
Foto’s: Jan Clevering en Alex Miedema.

One Response

  1. Jan Clevering 31 mei 2018 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *