Fietsers zien sterren: De Mercedes-fiets


Na de Eerste Wereldoorlog worden de Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) en Benz & Cie. door het verdrag van Versailles gedwongen met de productie van marine- en vliegtuigmotoren te stoppen. De automobielbouwers moesten dus overstappen op andere productietaken. De Mercedes-Fahrradwerke GmbH begon toen in Berlin-Marienfelde fietsen te bouwen onder de merknaam „Mercedes“ en produceerde onder andere ook deze „Straßenhalbrenner“ (halve straatracer). De eerste fietsen waren in 1924 te verkrijgen. Twee jaar later in 1926 werd de productie na rond 25.000 geproduceerde fietsen weer stop gezet. Ondertussen bouwde een dochtermaatschappij van DMG onder de naam DMG Büromaschinenfabrik GmbH in Untertürkheim tussen 1924 en 1927 schrijfmachines. Pas in 1926 fuseert Daimler met Benz en ontstaat de Daimler-Benz AG in Stuttgart-Untertürkheim.

Tekst: Hanna Laun.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *